Ekonomija

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA: Vrednost ostvarenog izvoza veća je za 141 milion dolara

Spoljno-trgovinski promet regiona Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga za 2018. godinu iznosio je 2.7 milijardi dolara što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 212 miliona dolara ili 8 odsto, navodi se u izveštaju o spoljno-trgovinskoj razmeni na područku koje pokriva PKSRPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Po obimu spoljno-trgovinske razmene na nivou regionalnih komora, RPK Niš nalazi se na petom mestu u Srbiji, iza Privredne komore Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Kragujevca. Po pitanju suficita u spoljno-trgovinskoj razmeni, kompanije sa teritorije RPK Niš su u prošloj godini ostvarile najbolji rezultat u odnosu na sve druge RPK i PK Beograda, sa ostvarenim suficitom od 420,85 miliona američkih dolara. Taj suficit je veći u odnosu na 2017. godinu za 71 milion dolara.

Vrednost ostvarenog izvoza veća je za 141 milion dolara, 10 odsto , a uvoza za 71 milion dolara, šest odsto.

U strukturi razmene, Nišavski upravni okrug u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni učestvuje sa 54 odsto, Pirotski upravni okrug sa 34 odsto i Toplički upravni okrug sa 12 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 136 odsto, dok je na nivou Republike
Srbije pokrivenost uvoza izvozom 74 odsto, navodi se dalje u izveštaju.

Što se tiče spoljnotrgovinske razmene na nivou gradova i opština, koje obuhvata
PKS-RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, na prvom mestu je Grad Niš sa 1.210 miliona dolara, zatim grad Pirot sa 891.916 miliona dolara razmene, za kojim slede Grad Prokuplje (297.486), opština Aleksinac (218.235). Na začelju tabele nalaze se opštine Gadžin Han, Žitorađa, Doljevac, Bela Palanka i Ražanj. U strukturi razmene, najveće učešće na nivou država u 2018. godini imale su Nemačka (374.794 m.d), Italija (271.901m.d) i Ruska federacija (170.623 m.d), za kojima slede Turska, Francuska i Velika Britanija.

Razmena kompanija sa područja RPK Niš i EU iznosila je 1.6 milijardi dolara.

Proizvodi koji dominiraju u strukturi izvoza su proizvodi od gume, cigarete, setovi provodnika za vozila, delovi za sedišta, motori, generatori i elektronski sklopovi. Što se uvoza tiče, od materijala koji se nalaze na vrhu tabele su kaučuk, ekstrakti od duvana, materijal za sedišta, provodnike i tekstil.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com