Društvo

Speleolozi ulaze u Cerjansku pećinu, istražuju da li ona krije dodatne kanale

Ekspedicija u kojoj će biti šestorica geologa, speleologa i njihovih asistena ući će sutra Cerjansku pećinu kraj Niša kako bi dokazali da na njenom petom kilometru, u dvorani Blokova, postoje prolazi i kanali koji mogu da dodatno produže pećinu, izjavio je spelevodič i čuvar Cerjanske pećine Nebojša Petrović.

Trenutno je pećina, dodao je, dugačka 7.100 metara.

„Postoje naznake da kanali postoje. Naš zadatak biće da ih oktrijemo, da pokažemo put ka njima. Za istraživanje samih kanala, ukoliko ih otkrijemo, biće potrebna nova ekspedicija i novo, duže i skuplje istraživanje“, objasnio je Petrović.

On je kazao da će istraživači sutra rano ujutru sići u pećinu i nastojaće da što duže vreme provedu pod zemljom, najmanje 15 sati, možda i 20.

„Za izlazak iz pećine potrebna su nam četiri sata, tako da ćemo boravak u dvorani Blokova, odrediti prema tom vremenu“, izjavio je Petrović.

Prema njegovim rečima, novo istraživanje unutrašnjosti pećine organizuje Zavod za zaštititu prirode Srbije, ogranak u Nišu i u sastavu ekspedicije biće stručnjaci te institucije iz Niša i Beograda.

Cerjanska pećina udaljena je od Niša 15 kilometara i nalazi se u blizini sela Cerja, po kojem je i dobila ime. Važi za jednu od najelpeših i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji jer se do pećinskih dvorana stiže uzanim prolazima koji su na mnogim mestima ispunjeni vodom. Pećina se može obići samo uz specijalnu opremu i u pratnji speleovodiča Direkcije za izgradnju grada Niša, kojoj je povereno upravljanje pećinom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com