Društvo

Specijalna škola sa domom učenika “Bubanj” obeležila „Plavu nedelju“

Povodom svetskog meseca autizma u Nišu se nizom aktivnosti ovih dana obeležava Plava nedelja u organizaciji udruženja „Dan“ i Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Niš (GUPOAN). „Plava nedelja“ obeležena je i u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“. Učenici ove škole sa drugarima iz redovnih škola obeležili su ovaj dan likovnim radionicama, predstavom, plesom, koncertom i drugim zajedničkim aktivnostima.

 

„Plava nedelja se na međunarodnom nivou obeležava sa ciljem da se podigne svet o autizmu. Posebno nam je važno jer su sa nama danas deca i nastavnici iz redovnih škola. Želimo da skrenemo pažnju da smo u svim bojama svoje različitosti suštinski jednaki. Neki među nama samo malo drugačije ispoljavaju svoje potrebe i osećanja, kako kaže parola ovogodišnje „Plave nedelje“: „Ljubav ima isti jezik za sve“, poručila je direktorka Specijalne škole Marina Perić.

Ovu školu pohađa 189 učenika iz čitave južne Srbije. Od prošle godine, ova škola nudi edukaciju nastavnog osoblja, kako bi obezbedili dodatna znanja i načine rada sa osobama kojima je potrebna specifična društvena podrška.

Direktorka Marina Perić kaže da defektolozi jesu deficitarni, ali škola ima dovoljno kadra za sve svoje potrebe. Škola nudi osnovno i srednje obrazovanje, koje nudi profile za pedikire i manikire, bravare, profil cvećar-vrtlar, kao i profil za knjigovesce.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović kaže da Grad Niš pomaže osobama sa autizmom kroz finansiranje projekata udruženja koja sa time bave, ali i kroz ustanovu „Mara“.

„Grad Niš ima i ustanovu, centar za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite „Mara“, gde kroz radne grupe dece sa autizmom trudimo se da izvučemo maksimum potencijala i kapaciteta te dece u ostvarivanju svih aktivnosti prema njihovim sposobnostima i mogućnosti. Moram da naglasim da smo proširenjem kapaciteta same ustanove obezbedili prostor da se napravi još jedna grupe dece sa autizmom, jer smo dobili podatke iz Centra za socijalni rad da imamo listu čekanja“, rekla je zamenica gradonačelnice.

Dušica Davidović je uverena da će do kraja godine biti napravljena baza podataka o stepenu ometenosti i invaliditeta dece na teritoriji Niša. Dodaje da je važna umreženost svih institucija, pre svega sa Domom zdravlja i pedijatrijskom službom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com