Kultura

Specijalna nagrada festivala u Bugarskoj Folklornom ansamblu “Vuk Karadžić” iz Niša

Folklorni ansambl Centra tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić”predstavljao je tradiciju Srbije na 18 Međunarodnom dečijem etno festivalu “Deca Balkana sa duhovnošću u Evropi”. Festival je održan od 30. maja do 2. juna u Mineralnoj banji Haskovo u Bugarskoj.

Odlukom stručnog žirija članovi niškog folklornog ansambla osvojili su Specijalnu nagradu festivala.

“Ovo je naše prvo učešće na festivalu u Bugarskoj i moram da kažem da sam ponosan na sve naše članove. Mi smo mlad ansambl, ali sa igračima od iskustva i, da ne budemo lažno skromni, očekivali smo neko od priznanja. ”, s ponosom ističe Miljko Petrović rukovodilac Centra “Vuk Stefanović Karadžić”.

Ansambl postoji tek pet meseci i od osnivanja do danas beleži ukupno 12 nastupa u Nišu, Beogradu, Štipu i Mineralnoj banji Haskovo u Bugarskoj.

“Drugi izlazak na međunarodnu scenu doneo nam je i drugo međunarodno priznanje. Aprila smo bili učesnici Međunarodnog festivala “Veligdenski sredbi 2018” koji je održan u Štipu u Makedoniji i osvojili prvo mesto”, kaže Petrović.

Festival u Haskovu, koji je okupio oko 2000 mališana od 7-18 godina iz 35 gradova Bugarske, Rusije,Turske, Srbije, Makedonije, Moldavije i Poljske, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Bugarske, a odlazak niških igrača pomogla je Gradska opština Pantelej.

Tek što su se vratili iz Haskova, dočekao ih je poziv GO Palilula, sa kojom, takođe, imaju dobru saradnju, da nastupe na tradicionalnoj Palilulskoj večeri u okviru obeležavanja Gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena.

“Polako krčimo put, ambiciozni smo, mnogo radimo, vežbamo i nastupamo. Evo, već ove nedelje, tačnije 9. juna “Vukovci” putuju u Novi Sad gde će nastupiti u zvaničnom programu manifestacije “Zmajeve dečije igre” na centralnoj bini”, navodi Petrović.

Ansambl “Vuk Stefanović Karadžić” osnovan je krajem prošle godine, a pored glavne igračke grupe, čine ga i pripremni, dečiji i ansambl rekreativaca. Repertoar niških folkloraca čini desetak programa, a onaj po kojem su prepoznatljivi jesu stare gradske igre iz Niša i okoline.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com