Zdravlje

Spasili život majci četvoro dece, niški kardiolozi ugradili pejsmejker ženi inficiranoj koronom

Valentina je majka četvoro dece i u oči novogodišnjih praznika je iz Pirota hitno prebačena u niški Kovid centar zbog zastoja u radu srca do čega je došlo zbog komplikacija usled infekcije koronavirusom. Zahvaljujući niškim kardiolozima Valentina je u Novu godinu ušla sa “novim” srcem ojačanim pejsmejkerom. Intervenciju je u teškim uslovima obavio kardiolog Predrag Cvetković zajedno sa Majom Stamenković i Milošem Petrovićem.

Sada Valentina vodi samo još jednu borbu – sa kovidom, ali ova hrabra žena koju kod kuće čeka četvoro dece pobediće i to.

“Sada se osećam dobro, ali sam u jednom trenutku bila na izmaku snage. U momentu nisam ni bila svesna šta mi se dešava. Lepo se oporavljam i jedva čekam da zagrlim svoju dečicu”, kaže Valentina koja se sada oporavlja u „crvenoj zoni“.

Valentina je iz ove borbe izašla kao pobednik, a zajedno sa njom pobedu slave i kardiolozi iz Pejsmejker centra. Majci četvoro dece je bila potrebna hitna medcinska pomoć i lekari su uspeli u najkraćem roku da se organizuju i da kovod pacentkinju zbrinu. Pri tome nisu ugrozili svoje kao ni zdravlje medicinskog osoblja koje je bilo sa njima.

“Virus je oštetio sprovodni sistem i nije bilo šanse da joj se pomogne lekovima. Preduzeli smo sve mere zaštite i sve je proteklo bez komplikacija mada su tokom intervencije otkucaji stalno padali”, objašnjava dr Predrag Cvetković koji iako nije trenutno angažovan u Kovid bolnici prihvatio da uradi ovaj posao.

Lekarima nije bilo lako, a dodatno opterećenje pored opreme koja se nosi u „crvenoj zoni“ morali su da nose zaštitne prsluke teške po 25 kiligrama koji ih štite od zračenja tokom procedure ugradnje pejsmejkera, a na sve to dodali su i hiruški mantil.

“Za ovo smo se školovali i položili zakletvu Hipokratu. Nisam ni sekund oklevao i svi smo se potrudili da uradimo stručno i bezbedno ugradnju”, kaže Cvetković.

Doktor Cvetković je pod skafanderom bio punih 45 dana na početku epidemije. Skafander će ponovo obući na Božić, 7.januara, kada će biti angažovan u Kovid bolnici u Kruševcu. Tamo će obučavati mlađe kolege.

Dr Predrag Cvetković i Doc. dr Tomislav Kostić

Docent dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti ima dovoljno dobrih razloga da se ponosi Klinikom na čijem se čelu nalazi i lekarima koji rade u njoj. Kaže da su jedan od dva najuspešnija pajsmejker centra u Srbiji i da su 2020. godine ugradili 520 pejsmejkera što je ispunjenje plana od 85 posto u odnosu na godinu kada nije bilo korone.

“Radili smo bez prekida i sa 25 posto ljudstva, ipak uspeli da skoro ispunimo plan. Naši lekari su bili angažovani u Kovid bolnici, ali oni koji nisu radili su danonoćno sa ne-kovid pacijentima. Nemamo liste čekanja samo liste zakazivanja tako da se pacijenti operišu u roku od mesec dana”, kaže Kostić i podseća da je pejsmejer centar daleke 2001. godine osnovao prof.dr Zoran Perišić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com