Hronika

Spasić: Požar u Elektronskoj posledica nebrige o protivpožarnoj zaštiti, Ei nekada imala svoje vatrogasce

Radiša Spasić, hemičar i član ekipe za dislokaciju zaostalih hemikalija iz kruga nekadašnje Elektronske industrije kazao je da nije iznenađen požarom koji je u nedelju ujutru u 5.30 časova buknuo u fabrici u kojoj su se nekada proizvodile katodne cevi, s obzirom na nebrigu o protivpožarnoj zaštiti koja postoji od kada je kriza pogodila Elektronsku industriju i ona počela da propada.

Foto: B. Lj.
Za požar koji vatrogasci i dalje gase, Spasić, kaže da mora da posluži kao upozorenje da se nešto ozbiljno preduzme i ističe da je sreća u nesreći da vatrena stihija nije buknula u objektima unutar fabričkog kruga u kojima još ima hemikaliha zaostalih iz perioda kada je Elektronska industrija radila.
Foto: B. Lj.
Spasić koji je kao hemičar radio u Elektronskoj pune dve decenije, je rekao da je u tom nekadašnjem industrijskom gigantu postojalo posebno preduzeće Ei Zaštita koje se bavilo isključivo protivpožarnom zaštitom.

“Preduzeće je imalo vatrogasno vozilo i vatrogasce koji su dežurali 24 sata dnevno svih 365 dana u godini. Intervenisali su u roku od nekoliko minuta od pojave požara. Da ta služba postoji, sada kada se ovo desilo, bili bi za pet minuta na terenu i gasili bi vatru. Oni koji su dozvolili da to preduzeće bude ugašeno, treba da se zapitaju da li je to bila ispravna odluka. Činjenica je da u krugu Elektronske industrije ne radi kao pre 20.000 ljudi, ali radi 5.000, a osim toga prostor Elektronske se naslanja na veliko gradsko naselje. To je veliki izazov kada je bezbednost u pitanju. Mora da se razmisli o tome da se jedno vozilo i ispostava nalaze stalno u fabričkom krugu”, izjavio je Spasić.

Prema njegovim rečima nekada je protivpožarna zaštita u Elektronskoj industriji funkcionisala po strogo propisanim pravilima.

“U svakoj fabrici bilo je ljudi koji su se time bavili. Bilo je obuka za zaposlene iz protivpožarne zaštite, a objekti su periodično pregledani i proveravalo se da li protivpožarni putevi funkcionišu. Poklanjalo se dosta pažnje tome jer je ovo bila ozbiljna industrija, bilo je tu šest, sedam galvanizacija, da ne pričamo o tome što je postojao veliki broj proizvodnih procesa. Tu se nalazila ogromna tehnologija sa mnogo opasnih materija. Bilo je kancerogenih i radioaktivnih materijala. To je bilo vrlo obimno, ali se o svemu tome vodilo računa dok nije krenula kriza i raspad Elektronske. Onda se ništa nije razmišljalo o tome i evo sada imamo posledicu svega toga”, istakao je Spasić.

Požar u pogonu nekadašanje fabrike za izradu katodnih cevi, dodao je Spasić, treba da posluži kao upozorenje u oblasti protivpožarne zaštite, ali i da motiviše nadležne da više rade na ekologiji i zaštiti životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Spasicu, dislocirate vise od deceniju kancerogene materije i …nista ! Petkom drzis govore pred kabinetom Templarke, svadjas se sa ljudima kojih je sve manje i …nista ! Mani nostalgiju, bilo nekad, sad se pripoveda, privatnici li ce placaju vatrogasce ? Bio sam i ja 20 godine, sad imam 50 i kusur .

  2. Postoje propisi koji trebaju da se poštuju postoji i protivpožarna policija koja treba da obilazi preduzeća i uručuje zahtev za posebnu protivpožarnu opremu sve je već napisano u zakonu samo se on treba sprovoditi. Ne mogu svi da imaju fabriku a neće da ulažu u objekat i zaštitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com