Društvo

Sotirovski: Za rešavanje problema zagađenog vazduha potrebna pomoć države

Kako bi se deo kotlarnica u gradskom vlasništvu, koje koriste mazut, drvo i ugalj, prebacile na gas, u budžetu za 2021. godinu previđeno je 20 miliona dinara, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da će se Grad obratiti i republičkim institucijama koje imaju takve kotlarnice da ih takođe prebace na gas.

“Pa da vidimo šta ćemo i kakve ćemo odgovore dobiti od tih republičkih institucija, a onda smo i negde razmišljali da se obratimo i Ministarstvu za zaštitu životne sredine da nam u tom posredovanju ka republičkim institucijama pomogne”, izjavila je Sotirovski.

Gradonačelnica je podsetila da se krenulo u ozelenjavanje pojedinih delova grada.

“Zasadili smo i sadimo upravo nekih 1.600 stabala belog jasnena, zasadili smo 700 četinara u Gornjomatejevačkoj ulici, oplemenjujemo Čair i park Svetog Save i planiramo novi park na desnoj obali Nišave. Ono što moram da vam kažem je da je za izgradnju novog parka potrebno mnogo para i to bi bilo jako dobro kada bismo imali investitore koji bi možda kroz javno-privatno partnerstvo ušli sa gradom da napravimo što više zelenih oaza u gradu”, kazala je Sotirovski.

Problem zagađenja vazduha, dodala je ona, neće moći da se reši bez konkretnih poteza stručnjaka i pomoći države.

“Apliciraćemo kod raznih fondova za još mnogo miliona kako bismo sve kotlarnice u što skorije vreme prebacili na gas”, izjavila je gradonačelnica Niša.

Ona je istakla da su veliki problem individualna domaćinstva, odnosno ložišta.

“Da vi jednostavno kao Grad nemate sistemsko rešenje, niti imate mogućnost da naložite da neko ipak koristi gas, a ne drvo i ugalj. To je vrlo teška i velika problematika”, poručila je Sotirovski.

U narednoj godini, prema njenim rečima, uz pomoć države očekuje se uklanjanje toksičnog otpada sa dve lokacije.

“Takođe imamo problem sa radioaktivnim gromobranima, takođe očekujemo pomoć države. Međutim tu je jako veliki problem imovina preduzeža koja su propala, na čijim krovovima se nalaze radioaktivni gromobrani. Grad je spremio novac i sada stoji u budžetu da uklonimo neke radioaktivne gromobrane koji se nalaze na gradskoj imovini, ali ne možemo i nemamo prava da uklanjamo sa preduzeća, koja su u stečaju”, kazala je Sotirovski.

Ona je najavila i da su u toku pregovori sa italijanskim investitorom oko izgradnje regionalne deponije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com