Društvo

Sotirovski: U Nišu će se graditi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

Da smo na dobrom putu ka Evropskoj uniji i da sa linearne pređemo na cirkularnu ekonomiju koja je važna kako bi promenili svest građana o zaštiti životne sredine, saopštila je gradonačelnica na današnjoj konferenciji “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji” u Naučno – tehnološkom parku prilikom posete nordijskih ambasadora.

Gradonačelnica je istakla da je Grad na ovaj način ispisao još jednu stranicu istorije Niša jer u jednom trenutku istovremeno borave četiri ambasadora Nordijskih zemalja u Nišu.

“Na korak smo do raspisivanja međunarodnog tendera za fabriku koja će se graditi u Nišu za prečišćavanje otpadnih voda, jer kako god okrenete, te otpadne vode koje se prave kod nas dođu u te neke međunarodne vode”, kazala je Sotirovski.

Otpadne vode su vode koje nakon upotrebe postaju hemijske ili biološki izmenjene i zagađene. Otpadne vode sadrže u sebi hemijske ili biološke zagađivače i nastaju kao nusprodukt aktivnosti iz domaćinstva, industrije, komercijalnih sadržaja, poljoprivrednih aktivnosti ili površinskog oticaja atmosferskih padavina.

Foto: Vodič za prečišćavanje otpadnih voda

Predstavnici Nordijskih ambasada koji trenutno u Nišu su ambasadori  Švedske, Danske, Norveške i Finske.

“Ovo je jedna tema koja se tiče svih nas. Resursi su jako ograničeni, do sada smo živeli u jednoj linearnoj ekonomiji, to zapravo znači da smo stvari koristili, bacali i kupovali nove. Isto tako smo vodu koristili i ispuštali prljavu vodu.  Ekonomija treba da bude cirkularna, dakle sve treba da ide u krug”, istakla je ambasadorka Danske Suzan Šajn.

Prema njenim rečima, Nordijske zemlje se već neko vreme se bave cirkularnom ekonomijom. Dodaje da cirkularna ekonomija nije nešto što je ekskluzivno samo za jednu grupu, već je nešto što se tiče svih nas.

“Cirkularna ekonomija ne predstavlja pristup koji ide sa vrha na dole ili odozgo na gore, već je to je jedan objedinjeni zajednički pristup.  Razgovarali smo sa gradonačelnicom kako ova ideja može da se iskomunicira dalje. U Danskoj pre svega učimo decu kako treba da se ponašaju jer su deca najbolji policajci u porodici”, rekla je ambasadorka kroz smeh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Одлично! А, сад, под хитно да се мужјак учлани у неко удружење за пречишћавање отпадних вода и усмеравање канализације, а можда и у неку еколошку полицију!

  2. Rekli ste otpadnih voda, da ne bude sledeće godine da ste mislili kisele vode, kao što ste izjavljivali da se grade socijalni stanovi, pa posle izjavljujete da nisu socijalni stanovi već porodična SNS stambena zgrada. SNS SRAMOTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com