Ekonomija

Sotirovski: Niš od Evropske unije do sada ukupno dobio 12 miliona evra

Od 2011. godine do sada grad Niš je uspeo da iz Evropske unije (EU) za različite projekte “privuče” oko 12 miliona evra nepovratnih sredstava, dok je kroz različite projekte koji su realizovani sa državom iz EU u Niš stiglo 175 miliona evra, izjavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona se u Gradskoj kući sastala sa šefom odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikolom Bertolinijem, a tema sastanka bili su projekti koji su Nišu potrebni i mogućnosti da budu realizovani sredstvima iz fondova EU.

“Od 2011. godine do danas uspeli smo da kao Grad povučemo oko 12 miliona evra različitih nepovratnih sredstava, koji su nam pomogli da mnogo toga uradimo u gradu, kao i naše gradske opštine. Tu su i IPA projekti prekogranične saradnje, a zajedno sa državom uspeli smo da Gradu donesemo 175 miliona evra, od rekonstrukcije Kliničkog centra, izgradnje Naučno – tehnološkog parka, sređivanje industrijske zone Sever 1 i 2, izgradnja streljane i mnogih drugih, poput završetka projekta za izgradnju Ekspo centra. Predstavila sam mu Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja ima kapacitete da privuče pre svega velike grantove, i da zatvori na ovome što smo do sada radili i što ćemo tek raditi, poput postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će biti vredno 85 miliona evra, a zahvaljujući kome ćemo uspeti da zaštitimo životnu sredinu i da naša četiri velika sela dobiju kanalizaciju. Tu je i aktuelni projekat koji smo dobili nedavno od EU, uvođenje grejanja u zgradu Lutkarskog pozorišta”, kaže Sotirovski.

Bertolini i je istakao da Niš ima kapacitete da aplicira sve više za sredstva koja pripadaju Evropskoj uniji.

“Kako Srbija bude napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji, sve više i više pažnje će se poklanjati lokalnim samoupravama i njima će opredeljivati sve više sredstava”, kazao je Bertolini.

On pojašnjava da će akcenat biti ka decentralizaciji i lokalnim samoupravama koje će ppredeljivati sve više sredstava.

“To se odnosi na lokalni ekonomski razvoj, zatim na razvoj preduzeća, na socijalu, na uključivanje Roma, projekte vezane za zaštitu životne sredine… Sve više toga će biti na raspolaganju a to će zavisiti od kapaciteta lokalnih zajednica”, završava Bertolini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Бертолини је отишао запањен ниским капацитетом градске власти. Поцрвенела сам од срамоте, коју нисам успела да ублажим.

  2. I gde su otisle te pare? Na izgradnju i popravku fontane? Na popravku ulica sigurno nisu!

  3. A Vi “Dekoltina” ako niste uspeli da sakrijete sramotu i ako ste licno prisustvovali njegovim zapanjivanjem, to znaci da radite pri gradu. A to znaci da indirektno i Vi to radite, svako ko radi u gradksim sluzbama a pljuje neka da otkaz i neka radi nesto drugo. U gradskoj sluzbi plata 40.000, a kaficima dnevnica 2.000, i onda neka niko ne prica kako ne moze da se zaradi, ko hoce itekako moze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com