Društvo

Sotirovski: Nikad nismo bili bliži izmeštanju pruge

Izmeštanje pruge je najavljivano decenijama, ali do sada ništa nije realizovano, do danas datum početka radova nije preciziran. Izmeštanjem bi se postigla, pre svega, veća bezbednost građana, ali i smanjile gužve u saobraćaju.

Podsetimo, juče je nastradao muškarac (74) kada je prelazio prugu na nedozvoljenom mestu, a više puta je apelovano da se izmesti pruga iz centra Grada kako bi se povećala bezbednost građana.

Zašto još pruga nije izmeštena, gradonačelnica ističe da se do ovog trenutka se nisu stvorili uslovi za to, a da bi pruga bila izmeštena mora da se napravi severna obilaznica oko Grada.

“30 i više godina slušamo da treba da se izmesti pruga. Koliko je važan taj posao, mnogo puta smo objašnjavali ministrima saobraćaja i država je potpuno svesna šta znači kada voz prolazi pored škole, Kliničkog centra i vojne bolnice. Jednstavno, do ovog trenutka se nisu stvorili uslovi za to, a da bi pruga bila izmeštena mora da se napravi severna obilaznica oko Grada, od stanice u Popovcu do tačke u Sićevu. Istovremeno, to je povezano sa još jednim jako važnim poslom, a to je modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada i njena elektrifikacija. Važno je da je za elektrifikaciju pruge završen prvi tender i potpisani su prvi ugovori sa izvodjačima radova i u 2023. godini se očekuje početak radova. Što se tiče radova na obilaznici, deo tendera biće objavljen u martu mesecu. Grad je završio svoj deo posla, zatim ostaje da se Železnica Srbije dogovori sa pet porodica koje žive u zgradi koja će morati da bude srušena”, objašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Prema njemim rečima, Grad je porodicama ponudio dve mogućnosti, što su one odbile.

“Jedna je bila da im ponudimo stanove u zakup, a druga je da damo 20 miliona dinara, koliko nam stoji po akcionom planu i da taj posao sa naše strane završimo. Dakle, na Železnici je da dogovori sa medijatorima koji dolaze iz Evropre, pošto je to važan evropski projekat i reše problem.  To u ovom trenutku nije prepreka da radovi počnu. Najvažnije je da su projekti završeni i da smo mi nikad bliže do izmeštanje pruge”, poručuje Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Izmeštanje pruge je besmislica. Svaki grad koji ima nameru da se razvija MORA da ima prugu za PUTNIČKI saobracaj koja ide kroz sam centar grada. Teretni saobracaj mora da ide oko gradova.

    Ako ne znate pogledajte kako su drugi gradovi rešili problem pruge kroz grad. Pruga je najčešće ukopana i ide kroz rov, šanac dubine 10-ak metara i širine za dva koloseka. Svi putevi prelaze preko rova i nema presecanja, semafora, i sl.

    Ovako, izbacice se pruga, a tekuca vlast će dobiti stotine hektara gradske površine koju će moći da prodaju. Jednom kada se makar deo proda, gotovo je.

  2. Konačno jedno pametno mišljenje! Do poslednjeg detalja se slažem! Živim u Švajcarskoj, gde se postupa do poslednjeg detala ovako kako je u ovom postu opisano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com