Ekonomija

SOTIROVSKI: Ni jedan ugostitelj ne treba da se plaši, ukoliko poštuje propisane mere

Niški ugostitelji danas su ponovo razgovarali sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Na sastanku je precizirano na koji način mogu da posluju, a da ne budu na udaru inspekcijskih organa zbog nepoštovanja mera koje je propisao Krizni štab, naložila Vlada Srbije i sam ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vesti koje su se proširile gradom su negativno uticale na ugostitelje, jer čini se da nisu najbolje razumeli šta je uredba vlade, naredba ministra i kako mogu da funkcionišu u ovom za sve teškom vremenu pandemije koronavirusom. Na ovom sastanku je to razjašnjeno, kazala je gradonačelnica Niša Niškim Vestima.

“Ni jedan ugostitelj ne treba da se plaši Komunalne milicije niti Sanitarne inspekcije ukoliko poštuje određene mere. Uredba Vlade je veoma jasna. Objekti koji nemaju baštu moraju da rade do 21 sat, oni koji imaju baštu do 23, odnosno vikendom do 01h. Mi smo na osnovu toga, kao lokalna samouprava koja tu odluku ne može da krši napravili i odluku o komunalnom redu. Ni jedan ugostitelj koji poštuje mere nije kažnjen. Kažnjeni su oni koji na malom prostoru imaju veliki broj ljudi, pre svega onih koji stoje. Naredba ministra je da ni u otvorenom ni u zatvorenom prostoru ne može da bude više od 30 ljudi. Lokalna samouprava je tu, svesno, možda kršeći naredbu ministra, ali ne uredbu Vlade Srbije, izašla u susret ugostiteljima, da oni na određenom prostoru mogu da imaju i više od 30 ljudi, ako oni imaju fizičku distancu, konobari nose maske, ako poštuju određena pravila koja Sanitarna inspekcija nalaže”, istakla je Sotirovski.

Oni objekti koji u kasnim večernjim satima ne poštuju radno vreme i na malom prostoru imaju veliki broj ljudi, žurke na otvorenom, na zatvorenom, rad tokom noći mimo odluke o komunalnom redu, ti objekti su kažnjeni.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Nije dobro ni to što se društvenim mrežama prenose fotografije iz Beograda sa splavova, iz Novog Sada iz kafana, ali se ne prenosi informacija da su vlasnici tih lokala itekako kažnjeni, a to nam je preneo između ostalog i pomoćnik ministra zdravlja koji je prošle nedelje posetio Niš”, kazala je Dragana Sotirovski.

Ona se nada da će, ukoliko epidemiološke mere to dozvole da u jednom trenutku te mere budu promenjene.

“Pitaćemo nadležne institucije kako da se ponašaju ugostitelji sada kada kreće loše vreme, kada neće moći da rade do 23, odnosno do 01 sat, da lli će mere biti relaksirane”, rekla je Sotirovski.

Grad Niš je može da donese i odluku da se plaćanje zakupa prostora u vreme pandemije odloži, ali onda ulazimo ponovo u svesnu podelu ugostitelja, jer imate ugostitelje koji su u gradskom prostoru i one koji nisu.

“Ako njima dozvolite jednu vrstu pomoći to će tražiti i oni koji nisu i hotelijeri i drugi. Takođe smo svesni da svi ti ljudi zapošljavaju veliki broj radnika, da ukoliko se bilo šta desi i punjenje budžeta grada će biti dovedeno u pitanje. Grad je tu da pomogne, ali ne može da pomogne ukoliko krši uredbu Vlade i naredbu ministra”, istakla je Sotirovski.

Ono što može da se uradi trenutno je da se u saradnji sa JKP Mediana razmišljamo o promeni Odluke da se smeće ne naplaćuje po kvadratu, već po količini.  Direktor JKP Mediana je dobio zadatak da pronađe pravnu osnovu za tu novu Odluku. Poštovanje komunalnog reda je jako važno, kazala je Sotirovski i dodala da će na tome insistirati dok se uredba Vlade ne promeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com