Društvo

Sotirovski: Kod bazena u Vrežini biće pešački most ukoliko struka dozvoli

Bura oko najavljenog rušenja mosta na Nišavi kod vojnog bazena u niškom naselju Donja Vrežina u Nišu se ne smiruje, a o nameri grada da sruši most bilo je reči i na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta grada Niša za 2023. godinu.

Miodrag Kostić iz Narodne stranke istakao je da su informacijom o rušenju mosta „iziritirali“ stanovnike Donje Vrežine, Čalija i Duvaništa.

„Molim Vas da razmotrite dobro o toj odluci. Pročitajte šta je pisao Ivo Andrić o tome šta znači građenje, a šta rušenje mosta. Razmislite da stavku u budžetu koja je namenjena rušenju mosta izmenite, izvršite prenamenu jer je zaista nečovečno i ugrožavate veliki broj ljudi koji živi u tom delu grada. Tu je i groblje, tu su tržni centri“, rekao je Kostić i dodao da i sam protivi rušenju mosta i to ne kao član stranke, već kao stanovnik tog dela grada u kome se most nalazi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na ovaj zahtev kazala da most mora da bude srušen, ukoliko je struka kazala da je dotrajao i da ne može da se rekonstruiše.

Prema njenim rečima, most je, kada su pre dve godine bile poplave predstavljao veliku opasnost za okolne kuće i izvorišta sa kojeg se grad snabdeva vodom.

„Biće srušen onog trenutka kada sve instalacije budu izmeštene, što ne znači da neće biti izgrađen nov, ali pre svega pešački most. Most na kojem će biti saobraćaja sigurno neće biti iz više razloga, jedan od razlog je i blizina izvorišta sa jedne strane. Pešački most će biti urađen, ako je planom predviđeno da to bude i ako struka kaže da tu treba da bude“, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da grad jeste za to da na istom mestu bude izgrađen pešački most, zbog blizine velikih tržnih centara i crkve, a o tome su razgovarali i sa „Srbijavodama“.

Prilikom gostovanja u jutarnjem programu Belami televizije, minulog vikenda Sotirovski je kazala da su u budžetu za 2021. i 2022. godinu bila predviđena sredstva za rušenje mosta, ali da se čeka na izmeštanje vode, struje i kanalizacije koja prolazi ispod tog objekta.

„Postojeći most će “otići u istoriju” jer više nije bezbedan, a prema studiji koju su uradili saobraćajni stručnjaci drugog mosta na tom mestu neće biti“, istakla je Sotirovski.

Most kod bazena u Donjoj Vrežini zatvoren je za saobraćaj automobila u martu 2018. godine, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.

Grad je prvobitno imao nameru da most bude sačuvan i 2019. godine Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala je tender za sanaciju, medjutim nije bilo firmi zainteresovanih za taj posao.

Najava rušenja izazvala je burne reakcije javnosti, a veliki broj građana je putem društvenih mreža apelovao da bude sačuvan jer predstavlja najkraću vezu izmedju ostatka grada sa leve obale Nišave i bazena u Donjoj Vrežini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

 1. Haha, struka?!
  Šta je njoj struka? Ta njena struka sedi u Beogradu i mrsi m.da ceo dan.
  Turci su pravili mostove, eno ih još uvek nose pešake i aute.
  Rimljani su gradili mostove čak i preko Dunava. !!!
  Njena struka bruka hoće da sruši most i da stavi viseći, možda za Tarzane.
  Biće zapisano u istoriji da su Niške mostove gradili samo Austrougari i nešto komunisti.
  Žutocrni ih ruše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com