Društvo

Sotirovski: Grad je nemi posmatrač u slučaju isključenja struje romskim porodicama. Sastanak do kraja nedelje

Nakon jučerašnjeg protesta ispred Gradske kuće kada je nekolicina porodica protestovalo jer nemaju struju, gradonačelnica Dragana Sotrovski kazala je danas novinarima da će do petka održati sastanak sa njima i direktorima Elektrodistribucije, ali i da je Grad u celoj situaciji samo nemi posmatrač.

Ona je podsetila da je u tom naselju uočena krađa struje, da se sve obaveze za nesmetan život moraju isplatiti i da Gradu svakako nije u interesu da bilo ko od Nišlija nema struju.

“Grad je do sad posredovao nekoliko puta. Mi smo nedavno imali veliku skup u Romskom Kulturnom centru, ja ću te sugrađane do petka ponovo da primim kako bi razgovarali. Tražila sam da i EPS i direktor elektrodistrubucije budu prisutni na sastanku. U tom naselju je uočena krađa struje, mi smo tu samo nemi posmatrači između EPS – a i naših sugrađana. Sve ono što se potroši, treba i da se plati. Mi ćemo da napravi korak napred, želimo da saslušamo i jednu i drugu stranu. Nama nije u interesu da bilo ko danas nema struju”, kazala je Sotirosvki.

Podsetimo, na teritoriji Niša bez struje je oko 6.000 domaćinstava, a na nedavno održanom prijemu građana u Gradskoj kući, građani su se obraćali za pomoć gradskoj vlasti, uglavnom zbog neovlašćene potrošnje i dugovanja.

Sotirovski ističe da će mnogi komentarisati da je brojka od tih 60 porodica koje su vraćene na energetski sistem malo u odnosu na čitavih 6000 domaćinstava na teritoriji Grada.

 “Kada bi istraživali korak po korak šta je sve neophodno jednom domaćinstvu da se vrati na elektromrežu i kad se stigne do tog poslednjeg koraka, čovek više ne želi i odustane. Na moje pitanje zbog čega ne žele da ispoštuju i taj posednji korak koji EPS daje kao mogućnost, kažu da, ako strujomere prevedu na svoe ime novi priključak košta između 70 i 150 hiljada dinara, doći će im računi koje nisu plaćali godinama, a i samim tim i izvršitelji. Više im se isplati da se kuća vodi na pokojnika samim tim i strujomer. To nije rešenje, ali to je praksa”, priča Sotirovski i dodaje:

“Hoćemo maksimalno da zaštitimo romsku populaciju i izlazimo im makasimalno u susret. To su naši sugrađani koji primaju socijalnu pomoć, ali neke stvari jednostavno obaveze koje imate prema državi morate da izmirite da biste imali sve uslove. Najlakše je doći ispred Gradske kuće, podgnuti transparent “Uključite nam struju”, a šta je sve do uključenja struje neophodno, vrlo retko ko pita”, završava ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com