Društvo

Sotirovski: Džez muzej ostaje u Tvrđavi, nema razloga za brigu

Nišvil fondacija nema razloga da se plaši da će ostati bez prostora u kojem se nalazi Džez muzej. Fesitvalu i muzeju je mesto u Tvrđavi, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da je zakup prostora za muzej skraćen sa dve na jednu godinu zbog zahteva Državne revizorske institucije (DRI).

„Nalog DRI je da za neke prostore, posebno prostore u zaštićenim zonama, skratimo rok. Skratili smo rok zakupa sa dve na jednu godinu i za neke druge lokale“, izjavila je Sotirovski.

Nišvil se oglasio saopštenjem i naveo da je grad ponišio rešenje doneto 11. februara ove godine kojim je zakup odobren na dve godine i 9. maja doneo rešenje o zakupu na samo godinu dana.

„Ne ulazeći u motive ovakvog skraćenja roka zakupa, Nišvil smatra da je izmena trebala da glasi – umesto na jednu, na pet godina zakupa, jer toliko dozvoljavaju zakonski akti Uprave za imovinu Grada Niša. Jedino sa tako dugim vremenskim rokom moguće je dugoročno planirati rad muzeja i uraditi nabavku skupih i retkih eksponata poput trube Luisa Armstronga, za koju bi donatorski trebalo prikupiti 100.000 dolara“, naveli su u Nišvilu.

Rukovodstvo festivala je podsetilo da Nišvil do sada uložio dosta novca za opremanje muzeja i obnovu elektro instalacija, ali da je potrebno rešiti i grejanje, a pogotovo je važno rešiti akutni problem prokišnjavanja unutar muzeja sa bedema niške Tvrđave.

„Ovo skraćivanje roka zakupa dovodi nas u dilemu vredi li ugostiti ovog leta direktora najčuvenijeg Džez muzeja iz Nju Orleansa Grega Lambsojia koji ovog avgusta dolazi da napravi dugoročnu postavku Nišvill Džez muzeja, jedinog takve vrste u Srbiji“, kazali su u Nišvilu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com