Kultura

Sotir, Garac ili deda Trajko, uskoro film o Živojnu Žiki Milenkoviću

Pamtimo ga kao Soću iz “Vrućeg Vetra”, kao Vasića iz serije “Više od igre”, kao Cvetka u seriji “Ljubav na seoski način”, ali i kao inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma “Kako je propao rokenrol”, kao ministra u filmu “Kako sam sistematski uništen od idiota”.

Živojin Žika Milenković iza sebe ima više od 30 filmova, više od 300 TV emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava. Bio je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik.

Današnjoj publici se, najbliži je kao Garac u “Srećnim ljudima” i deda Trajko u seriji “Porodično blago.

Žika Milenković rođen je u Nišu 28. januara 1927. godine. Uspešnu pozorišnu karijeru započeo je u rodnom gradu, a nastavio u Beogradskom dramskom pozorištu, u kojem je sve do penzionisanja ostvario veliki broj značajnih uloga. Bio je Klaudije, Spasoje Blagojević, Besemjonov, Miodrag Krtalić, Agaton, Knjaz Miloš…

City Production do sada je snimio šest filmova i svima je cilj očuvanje kulturne tradicije Grada Niša, ali i o znamenitim Nišlijama koji su svojim radom i delom obležili jedan deo niške ili srpske scene. U završnoj fazi je snimanje filma o proslavljenom golmanu Draganu Panteliću, dok će film o Žiki Milenkoviću biti sledeći koji će raditi City Production.

“Drago mi je da o još jednom glumcu koji je Nišlija pravim film. O čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu i na kraju o čoveku koji je “Narodni glumac””, istakao je producent Oliver Paunović.

Na fotografiji unuk Živojna Milenkovića Žika Milenković, snimatelj Vanja Zelenski, reditelj Vladimir Ristić i producent Oliver Paunović

“Možda je za današnje vreme čudno da ulazimo u ovakav projekat i snimamo film o velikanu srpskog glumišta koji se ni na jedan način nije bavio estradom ili propagandom. Njegove replike se ponavljaju i citiraju u različitim prilikama i neprilikama, i postale su deo našeg urbanog miljea… Zato valja približiti, posebno mlađoj publici lik i delo ovog velikog glumca i divnog čoveka”, rekao je za Niške Vesti reditelj ovog filma Vladimir Ristić.

Ristić nam je otkrio da će o Žiki govoriti njegovi dugogodišnji saradnici Dragoslav Lazić, Zdravko Šotra, Siniša Pavić, Ljiljana Lašić, Desko Stanojević, Mina Lazarević i Vukašin Marković. Naravno i Žika Milenković, mlađi, unuk, za koga je Žika senior bio posebno vezan.

“Pripreme u najveće traju i ja očekujem da film bude jako zanimljiv, posebno jer imamao ogromnu i bogatu arhivsku građu koja će nas podsetiti na stvaralački opus ovog velikog glumca”, naglasio je Ristić.

https://www.youtube.com/watch?v=NsB-knfC_gs

Snimanjem ovog filma o Žiki Milenkoviću City Production nastavlja putem kojim je krenuo pre 5 godina, da stvara univerzalne, autentične priče o ljudima koji su potekli sa ovih prostora.

https://www.youtube.com/watch?v=r36QwAEcUyA&t=31s&fbclid=IwAR33XhLV0T3IkHgGrM01oyaZFjaFKAKBHqqIrZiQjaxWKxXAX573vAe39yo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com