Društvo

“Sokobanjski San Marino” oduševio planinare i rekreativce

Planinarsko društvo “Preslap” i Planinarski klub “Železničar” Aleksinac, podržani od strane Opštine Sokobanja i Mesne zajednice Vrmdža, ovog vikenda uspešno su organizovali sedmu planinarsku akciju na kružnoj stazi oko sela Vrmdža. Učešće je uzelo preko 200 planinara i rekreativaca iz mnogih krajeva Srbije, a ova, više rekreativna, nego planinarska akcija, odvijala se po predivnom vremenu, u pravom letnjem danu. Zavidan deo učesnika činila su deca i učenici, što se uvek i dešava na planinarskoj akciji u Vrmdži.

Dužina trase bila je 16 kilometara, a učesnici akcije su se na kružnoj stazi oko sela Vrmdža upoznali sa svim osobenostima sela Vrmdža – geograrskim, prirodnim, istorijskim i kulturnim, Selo Vrmdža popularno se naziva i “Sokobanjski San Marino”, a ovaj naziv dolazi zbog stena koje okružuju i štite Vrmdžu, najjužnije selo na ogromnom evropskom masivu Karpata i najjužnije selo mistične planine Rtanj.

Akcija je otpočela na brdu Crkovac, na kome se nalaze crkva Svete Trojice, seoski muzej Vrmdže i ostaci prve škole u sokobanjskom kraju, izgrađene 1859.godine. Dalje je trasa vodila do centra sela i pored stene Latin grad, koja se smatra simbolom Vrmdže i čitavog područja. Na ovoj steni preko hiljadu godina potojalo je utvrđenje, podignuto još u prvom veku, od strane Rimljana. Kako bi akcija imala i teatarske elemente, to se izlazak na Latin grad obavlja na samom završetku akcije.

Do tada, učesnici su izašli na desnu obalu Vrmdžanske reke, a staza ih je odvela do etno vodenice kod deda Mije, čija tradicija mlevenja žita seže tri veka unazad, a onda i do izvora Vrmdžanske reke, sa koga se voda može slobodno piti. Još jedan dragulj prirode u ataru Vrmdže je malo, ali prirodno Vrmdžansko jezero, između Vrmdža i vrhova Rtanj planine, blizu mesta gde je pao prvi meteorit u Srbiji, 13. oktobra 1878. godine. Odavde se odlično vidi i Rtanj, ali iz malo neobičnog ugla – iz njegove zapadne perspektive, kada čuvena piramida vrha Šiljak ostaje u drugom planu.

Od Vrmdžanskog jezera, trasa je vodila razvođem između Sokobanjske i Crnorečke kotline, što je u stvari i granica između Balkanskih planina i Karpatskih planina. U Vrmdžu je nepregledna kolona planinara i rekreativaca ušla u zaista velikom stilu – preko tri vidikovca i tri vrmdžanske stene: Vidikovac, Sokolovica i Latin grad. Sa svake od ovih stena vidi se ceo sokobanjski kraj, dobar deo juga Srbije, deo Pomoravlja, planne Ozren, Devica, Jastrebac, a Vrmdža i Sokobanja se vide kao na dlanu.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Ovih 16 kilometara trase, skoro da se nisu ni osetili. Kružna staza oko sela Vrmdža sasvim je lagana za prelazak, a pruža dosta sadržaja. Još kada priroda, kao sada u junu mesecu, buja od života, ugođaj boravka u Vrmdži i okolini je potpun. Vodički tim akcije odredio je najsporiji tempo hodanja, da bi svi učesnici što duže vremena proveli u ovom neobičnom prirodnom okruženju.

Na završetku akcije, učesnici su posluženi besplatnim ručkom, a priređeno je i veselje.
Ispred Opštine Sokobanja, učesnike je pozdravio gospodin Slaviša Krstić, član Opštinskog veća. U Vrmdži sledi organizacija i ostalih manifestacija za ovu godinu, kao što je filmski festival “Vrmdža fest” i takmičenja u sportskom penjanu na stenama Devojački kamen i Nikolin kamen. Vrmdža je jedno od retkih sela u Srbiji koje raste i razvija se, u koje se ljudi doseljavaju, te i ne čudi što je popularno odredište i za ljubitelje prirode, izletnike, bicikliste, planinare, fotografe, knjževnike.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com