Region

Sokobanjci ispravili nepravdu i otvorili spomen sobu velikom piscu

Nakon spomen sobe Ive Andrića u hotelu “Moravica” u Sokobanji je otvorena još jedna spomen soba, a posvećena je takodje piscu. Reč je o književniku Stojanu V. Živadinović koji je rodjen u Sokobanji 27. decembra 1889. godine, a preminuo u Beogradu 1942. godine.

Sokobanjci smatraju Živadinovića jednim od najznamenitijih sugradjana, ali je široj javnosti, uglavnom, malo poznat.

“Stojan V. Živadinović jedan je od najdelotvornijih naših pisaca izmedju dva svetska rata, medjutim ‘pao je u zaborav’ posle Drugog svetskog rata zbog bliskog srodstva sa Ratkom Živadinovićem, bliskim saradnikom Ljotićevaca. Sam Živadinović nije imao nikakve veze sa Ljotićevicima”, kazao je direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković.

On je kazao da Sokobanja, otvaranjem spomen sobe na neki način ispravlja nepravdu koja je posle rata naneta velikom piscu.

Milenković je istakao da se Zavičajni muzej u kome je otvorena spomen soba Stojana Živadinovića, nalazi u kući koja je pripadala staroj trgovačkoj porodici Živadinović, čiji je Stojan potomak.

Prema njegovim rečima, deo nameštaja u spomen sobi je autentičan i potiče iz vremena kada je u kući živeo poznati pisac.

“Najvredniji su sto i harmonika, stara više od 100 godina. Harmonika je za nas posebno značajna jer Sokobanja po svom festivalu harmonike poznata u čitavoj Evropi”, rekao je Milenković.

On je podsetio da je Živadinović autor 18 knjiga, a njegovo najvrednije delo je trilogija “Karadjordje”, izdata početkom ’30-tih, u kojoj su romani “Karadjordje”, “Hajduk Veljko” i “Vujica Vulićević”.

Veoma su vredni, dodao je Milenković, i romani “Nezvani gost” i “30 godina ćutanja”, kao i knjiga pripovedaka “Pod Ozrenom”.

“Radnje tih romana i pripovedaka dešavaju se upravo u Sokobanji. Živadinović je na autentičan način opisao dogadjaje i ljude iz predratnog vremena u Sokobanji tako da ta dela imaju i veliku istorijsku vrednost”, rekao je Milenković.

On je podsetio da je spomen soba zvanično otvorena 27. decembra, kada je Stojan Živadinović rodjen, a posetioci mogu da je obidju svakog radnog dana od 7.00 do 15 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com