Region

Sokobanja planira uređenje keja reke Moravice

Završen je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje keja reke Moravice, koji je nakon dužeg niza godina otvoren. Konkurs se smatra uspešnim, uprkos malom broju pristiglih radova – rešenja, jer svojim kvalitetom omogućavaju realizaciju u narednim godinama.

Radovi su bili izloženi u maloj galeriji u Sokobanji a predsednik žirija mr Miroljub Stanković, objavio je da je prvu nagradu u iznosu od 500.000 dinara zaslužilo idejno rešenje pod šifrom „Vizija 2030 Emilijan Josimović” iz Beograda. Druga nagrada pripala je idejnom rešenju pod šifrom 20420, takođe iz Beograda.

Ovaj konkurs je nakon dužeg vremenskog perioda raspisan od strane opštine Sokobanja sa ciljem da se dobiju kvalitetna idejna rešenja za uređenje priobalnog dela reke Moravice uz adekvatne turističke sadržaje, jer je u prethodnim periodima taj itekako atraktivan pojas bio potpuno zapostavljen. Radi se o prostoru ukupne površine 57 hektara koji je tek delimično iskorišćen dok je dobrim delom upropašćen divljom gradnjom.

„Želja je da se ovaj trend konačno zaustavi i da se prostor iskoristi najsvrsishodnije i obogati novim sadržajima – rekao je Isidor Krstić“, predsednik opštine Sokobanja.

Rad koji je osvojio prvu nagradu na ovom konkursu „Vizija 2030 Emilijan Josimović” je nastao zajedničkom radom tima stručnjaka koji su iz Amerike, Kine, Švajcarske i Srbije uspešno sarađivali sa Bratislavom Ilićem, arhitektom, koji je vodio ovaj projekat.

Vođa projekta, Bratislav Ilić, je inače poreklom iz Sokobanje i kao neko ko je dobro upoznat sa svim postojećim problemima, imao je želju da oformi tim koji će biti u stanju da analizira sve aspekte i osmisli jednu viziju Sokobanje u budućnosti.

Upravo ovim rešenjem koje su priložili, tu nameru su i ostvarili, jer ono predstavlja jednu od alternativnih budućnosti Sokobanje, kojom bi ona povratila staru slavu elitnog mesta mondenskog sveta koje je predstavljala u XIX i XX veku.

Elementi ovih istorijskih perioda su ugrađeni u ovu ideju u vidu formiranja tzv. puta istorije, koji bi na pozorišnom trgu uz dodatne sadržaje upoznao posetioce sa kompletnom istorijom Sokobanje.

„Idejno rešenje podrazumeva i moderne turističke sadržaje poput onih koji već postoje na Kopaoniku, Zlatiboru i drugim poznatim turističkim centrima.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button