Region

Sokobanja dobila jednu od najvećih pozornica u zemlji

Letnja pozornica „Vrelo“ u Sokobanji otvorena je u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koji je izjavio da je pandemija virusa korona sprečila da se ove godine na toj pozornici održe predstave i koncerti, ali za koju je uveren da će upotpuniti turističku ponudu Sokobanje, objavljeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je novinarima na pozornici „Vrelo“ rekao da je to jedna od najvećih pozornica u zemlji, sa dve scene, većom od 1.500 mesta i manjom od 600 mesta i sa 3.000 stajaćih mesta.

Naveo je da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za taj projekat izdvojilo 65,5 miliona dinara, dok su ostalo sredstava opštine Sokobanja.

Na realizaciji letnje pozornice, kaže ministar, radilo se tri godine, jer su postojali mnogi problem formalno-pravne i finansijske prirode, a na kraju i sa pandemijom virusa korona.

Sokobanja najbrže rastuća turistička destinacija u zemlji

Ministar je istakao da je Sokobanja ove godine pravi “turistički hit” u zemlji, te da je u junu bila na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih 84.000 noćenja, dok je u julu na drugom mestu, posle Vrnjačke Banje.

Navodi da je Vrnjačka banja u julu ostvarila 138.000 noćenja, a Sokobanja 116.000 noćenja, što je rast od 25 odsto u broju noćenja u toj banji u odnosu na jul prošle godine.

Takođe, Sokobanja je i prva po broju iskorišćenih vaučera, jer se, kaže Ljajić, trećina podeljenih vaučera iskorosti u toj banji.

Za razliku od ostalih destinacija u zemlji gde se u proseku ostaje dva do tri dana, navodi ministar, dok Sokobanja beleži prosečno pet noćenja, što je duplo više od proseka u zemlji.

„To su neki od razloga zbog čega mislimo da Sokobanju dodatno treba afirmisati kao važnu turističku destinaciju. Mi smo, takođe, zadovoljni činjenicom da je najbrže rastuća destinacija u zemlji, jer je ostvarila tri puta više dolazaka i noćenja ako uporedimo sa 2015. godinom“, rekao je Ljajić.

Država će, ističe, nastaviti da ulaže u infrastruktru u toj banji, jer, dodaje, trenutni broj turista ne može da prati postojeću infrastrukturu.

Naglašava i da je Sokobanji potrebno više luksuznih hotela i najavio da će jedan takav biti otvoren u oktobru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com