Društvo

“Sokak” uređuje portu Crkve Svetog Nikole

Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilula “Sokak” pokrenulo je akciju sređivanja prilaza i porte Crkve Svetog Nikole. Prilaz je već uređen, a u pomoć su pritekli i radnici JKP “Mediana”.

“U saradnji sa JKP “Mediana” uređen je prostor, odnosno ulaz u Sv. Nikolsku crkvu i pokrenuta inicijativa da se u visini ulice Dušana Popovića izgradi parking prostor za potrebe crkve”, kaže Bartislav Vučković, predsednik ovog Udruženja. “Plan je da se za Bozić u porti crkve napravi lavirint od slame za naše najmlađe. Predviđamo da u Novoj godini pokrenemo nove akcije na ulepšavanju naše Palilule i našeg Niša. Entuzijazam je naš jedini pokretač u svim našim akcijama, ali zahvaljujući entuzijazmu ostvarili smo mnoge ciljeve koji su deo programa našeg Udruženja”.

Na ulazu u Crkvu Svetog Nikole sada više nema rastenja, ulaz je sređen, tu je i zasad cveća, ali i sadnice drveća, pa iz Udrženja “Sokak” apeluju da sugrađani sada ne parkiraju automobile na uređenoj površini kako ne bi nehotice polomili sadnice.

“Udruženje  je osnovano 28. juna, na Vidivdan ove godine, ali smo za ovo kratko vreme uradili puno toga. To možda jesu sitnice, ali one čine da nam Palilula i grad budu lepši. I što je više lepih sitnica, to je život građana lepši i kvalitetniji, a mi upravo to želimo. Uz to, naš cilj je i da očuvamo Palilulu kao stari deo grada i sve ono po čemu je ona poznata”, dodaje Vučković. “Tako je osnovni cilj udruženja je podsticanje građanskog aktivizma,humanitarne i sportske aktivnosti kao i akcije estetskog uređenja kako urbanog tako i  ruralnog prostora, a takođe i čuvanje tradicije i istorijskog kulturnog nasleđa”.

Za 5 meseci postojanja “Sokaka” organizovan je susret fudbalskih veterana Beogradskog i niškog Palilulca i prikupljeno blizu 2 tone hrane za socijalno ugrožene Nišlije. Prikupljena hrana i odeća je prosleđena Centru za socijalni rad Sveti Sava radi dalje distribucije. Popravljene su klupe na Palilulskoj rampi na Teferiču. Donirana je urbana klupa crkvi na Novom niškom groblju.

“Pokrenuta je inicijativa da jedna ulica u gradu ponese ime Jovanke Bončić prve žene inženjera u Srbiji koja je rodjena Nišlijka, kao i da se preusmeri saobraćaj u Episkopskoj ulici i rastereti saobraćajna gužva na tom prostoru. Pokrenuta je inicijativa zajedno sa udruzenjem zanatlija da se izradi spomenik Živojinu Isakoviću-Žiki Čokaliji na Paliluli”, kaže Bratislav Vučković.

Udruzenje građana osnovano na Vidovdan 2018 godine. Osnivači su Bata Vučković koji je i predsednik udruženja, Vlada Ilić podpredsednik, Zoran Pejčić, Miodrag Redža Stojiljković, Goran Stevanović,Sonja Ilić i Miljana Vučković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com