Društvo

„Sokače“ poklonilo klupice crkvi

Društvo „Sokače“ za očuvanje tradicije, čiji su članovi žitelji iz najstarijeg dela grada, sa Palilule, organizovalo je još jednu akciju. Poklonilu su dve klupe crkvi na Novom groblju.

Postavljene su u hladu drveta tik uz hram, a na njima će se odmarati građani, uglavnom starije osobe, koji dođu da se oproste sa svojim najdražima ili sa prijateljima.

„Starijim osobama koje dolaze ove klupe će najviše značiti, a posebno u letnjim mesecima jer se nalaze u hladu, pa na njima mogu da odmore, predahnu i zaklone se od sunca“, ističe otac Zlatan, starešine crkve Sveti Nikola.

Kaže da su zbog njih i trazili da „Sočata“ kada su ih pitali šta žele, baš te klupe.

„Primetili smo da mnogi od njih ne mogu da izdrže službu u hramu, posebno kada je vrućina. Onda izlaze i stoje ispred crkve, a i to im teško pada. Nisu imali ljudi gde da sednu. Naslanjali bi se na ogradu, ili bi bi za sedenje koristili stepenište i ivičnjake staza“, priča otac Zlatan. „Zato nas ovaj poklon posebno raduje“.

Dve klupe koje sada stoje u hladu ispod drveta kod crkve Voždviženije časnog krsta na Novom groblju. Biće puno onih, dodaje otac Zlatan, koji će tu odmore i telo i dušu.

Zoran Pejčić, Nišlije ga poznaju po nadimku „majstor Zoki“ koji je sada član društva „Sokače“, kaže su svi presrećni što mogu da pomognu svojim Palilulcima i da je ovo tek početak akcija koje planiraju jer udruženje postoji tek nesto više od mesec i po dana.

„To što je primetilo sveštenstvo primetili smo i mi“, kaže majstor Zoki. „Više nas je dolazilo ovde što da se oprosti sa dragim ljudim, što na parastose i videli smo da nemamo gde da se odmorimo. Nigde na Novom groblju nema klupe. Tako su nam se ideje poklopile, klupe su sada tu i nadam se da će služiti mnogima“, kaže Zoran Pejčić i dodaje da je već dogovoreno da jedna klupa bude postavljena i u porti crkve Svetog Nikole.

„Ljude treba vratiti crkvi i veri, a ako ne maju gde da sednu, da se odmore, da u crkvenom dvorištu malo predahnu i razmisle o svemu, oni idu. Zato je ovo što mi radimo dobro i za nas i naš narod“, dodaje Pejčić.

„Sokače“ je zaživelo i donelo puno novih ideja. Svi u udruženju su spremni i da ih realizuju, a neke od njih su već i sproveli u delo. Kažu napraviće i spomenik znamenitim Palilulcima sa pločicama na kojima će biti ispisana njihova imena. Ali, to je tek početak…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com