Društvo

Šok na pijacama, duplirane cene povrća

Cene paradajza na niškim pijacama duplirane su u poslednjih par dana ii kreću se od 100 do 150 dinara, umesto 50 i 80 dinara, što je zaprepastilo sve koji pazare to povrće.

Mnogi uzalud obilaze markete i prodavnice u nadi da će proći jeftinije nego na pijaci, ali se i tamo paradajz ne može kupiti za manje od 100 dinara.

Pijačni prodavci poskupljenje pravdaju nestašicom paradajza na tržištu, zbog smene berbe, ali i manjih površina zasadjenih tom biljkom.

“Paradajz u plastenicima je prošao, a ovaj na otvorenom još nije stigao, tako da su retki proizvodjači koji ovih dana imaju robu za prodaju. Ljudi su i manje zasadili jer su prethodnih godina cene bile katastrofalno niske. Jedno vreme se na kvantaškoj pijaci paradajz prodavao i za 20, 30 dinara po kilogramu”, rekao je jedan od pijačnih prodavaca.

Prodavci kažu da će cena paradajza biti visoka sigurno narednih desetak dana, a ukoliko bude loše vreme, još i duže. Takodje procenjuju da ove godine, zbog manje zasadjenih površina, cena paradajza neće padati ispod 50 dinara.

“Tako će biti i ove, a sigurno i naredne godine, jer kad jednom poljoprivrednik “batali” da radi njivu, teško se ponovo odlučuje da je sadi. Nema doduše u selima više ni ko da radi, mladi su se razbežali, otišli u inostranstvo, u gradove. Nema u selima radnika “ni za lek”, kazao je Zoran Krstić, jedan od pijačnih prodavaca.

Kupci Nišu govore da žale i na cenu krastavca koja je sa 50 skočila na 100 dinara, dok za papriku kažu da je prihvatljivih 80 dinara po kilogramu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com