Sport

Sofija Rodić novu sezonu u brzom klizanju započela sa pet medalja

Za Sofiju Rodić su prethodna dva vikenda bila više nego uspešna jer je uspela da za 10 dana osvoji 5 medalja, 3 srebrne i 2 bronzane. Prvog vikenda učestvovala je na Alpe Adria Trophy u Zagrebu na kom je ove godine bilo 152 takmičara iz 9 država, Hrvatske, Slovenije, Bosne, Srbije, Mađarske, Rumunije, Austrije, Nemačke, Slovačke. Takmičenje je održano 12. i 13. oktobra u Zagrebu.

“Takmičenje je bilo kvalitetno organizovano, a jakom konkurencijom najboljih klizača koji su stigli iz cele Evrope, ali Sofija je uspela da se domogne bronzane medalje i to u zadnjoj trci. Trka je bila na 500 metara i u finalnoj trci je uspela da bude druga i sa tim rezultatom skupila je dovoljno bodova da se u ukupnom plasmanu domogne bronzane medalje što je za nju preveliki uspeh”, kaže Sofijin otac Petar Rodić.

Drugo takmičenje se održalo u kod Praga, to takmićenje je bilo još teže i kvalitetnije je u pitanju Danubia koja je ujedno i Evropski kup. Takmičenje je održano od 18. do 20. oktobra. Za medalje se ovog puta takmičilo preko 250 klizača iz čak 15 zemalja.  Ukrajina, Turska, Kazahstan, Rusija, Letonija, Litvanija, Srbija, Austrija, Slovačka, Češka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Madjarska su zemlje iz kojih su na takmičenje pristigli najbolji takmičari u brzom klizanju.

Foto: P. R./privatna arhiva

“U Sofijinoj kategoriji bilo je dece iz Turske, Ukrajine, Rusije , Poljske, Slovačke, Češke, Litvanije i ono sto trebamo reći to je da su na tom takmičenju učevovala najbolja deca i tih zemalja”, ističe Petar Rodić. “Sofija nije bila u konkurenciji za medalju pre početka takmičenja, ali to se promjenilo tokom takmičenja. Posle svih kvalifikacionih trka Sofija je uspela da prodje u finale i najvažnijim trkama bude druga što joj je donelo srebrnu medalju”.

I kao što uvek biva na takmičenjma na kojima učestvuje, ova mlada Nišlika i sada oduševila sve prisutne u dvorani.

“I u trci na 222 metara je dobila srebrnu medalju i učvrstila je drugo mesto posle drugog dana, trećeg dana je bila treća na 333 metara i osvojila je bronzanu medalju, pa je  u ukupnom plasmanu je bila druga, samim tim osvojila je srebro“, dodaje Petar Rodić.

Ono što uspehe i medalje Sofije Rodić čini još dragocenijim je podatak da ova devojčica koja je zaljubljena u brzo klizanje nema adekvatne uslove za treninge. Sofijin otac Petar Rodić kaže da na takmičenjima mnogi ostanu bez reči kada čuju da u Nišu nema ledene dvorane pa je Sofija samim tim uskraćena za kontinuirano i svakodnevno takmičenje u sezoni.

“Verujemo da bi njeni rezultati bili još bolji kada bi se u Nišu, gradu koji sa ponosom predstavlja na svakom takmičenju, stvorili uslovi za bavljenje ovom sportom. Tada bi se na takmičenjima našlo i više takmičara iz Niša, a svaka osvojena medalja bila bi veliki uspeh ne samo za Sofiju već i grad Niš”, zaključuje Petar Rodić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close