Sport

Sofija Rodić među 15 najboljih mladih brzih klizačica u Evropi

Mlada niška sportistkinja Sofija Rodić koja je za naše uslove izabrala pomalo neobičan sport, brzo klizanje, novu sezonu je započela sa izuzetnim rezultatima. Na takmičenju održanom ovog meseca u Zagrebu u svojoj kategoriji je osvojila zlatnu medalju, a pre toga je na takmičenjima u nekoliko evropskih zemalja oborila svoje lične rekorde u svim disciplinama što ju je uvrstilo u 15 najboljih brzih klizačica u Evropi u njenoj kategoriji.

Posle duže pauze zbog pandemije izazvane covidom 19, u Zagrebu je 16. i 17. oktobra održano Prvo kolo Alpe adria trophy. Na ovom takmičenju okupili su se učesnici iz sedam zemalja, Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Austrije.

U kategoriji u kojoj je jedina niška sportistkinja u brzom klizanju Sofija Rodić nastupila bilo je 14 takmičarki. Sofija je u svojoj kategoriji osvojila prvo mesto i uspela je da osvoji medalju koja najsjajnije sija, zlato.

“Pre ovog takmičenja, Sofija je učestvovala na takmičenjima u Budimpešti, Češkoj i Slovačkoj i na svakom od ovih takmičenja obarala je lične rekorde u svim disciplinama. S obzirom da Sofija nema uslove za trening na ledu i da su joj takmičenja u inostranstvu ujedno i jedini treninzi na ledu koji ima, njen uspeh je utoliko veći”, kaže Sofijin otac Petar Rodić.

Sofija je uspela je da obori svoje rekorde na 500, 777 i 1000 metara. Na 500 metara vozila je 51.6 sekundu , na 777 metara 1.21 semundu dok je 1000 metara prešla na klizaljkama za 1.48 sekunde.

Sofija Rodić; privatna arhiva

“Po ovim vremenima rangirana sam na pozicijama izmedju 10. i 15. mesta na rang listi dece iz cele Evrope, što je veliki uspeh za mene jer treniram u jako otežanim uslovima. Upravo iz tog razloga na takmičenjima dajem sve od sebe i ulažem mnogo više truda u odnosu na moje protivnice, ali kada prva stignem na cilj prezadovoljna sam i sve muke ostaju iza mene. I popravljanje svojih ličnih rekorda smatram uspehom jer je to pokazatelj da napredujem u sportu kojim se bavim”, kaže ova mlada Nišlijka koja je prvo pobeđivala na takmičenjima sa rolerima a onda je iste zamenila klizaljkama.

I tek što je skinula sa vrata zlato koje je zasijalo u Zagraebi, Sofija se priprema za nova takmičenja. Ne želi unapred da daje prognoze ali očekuje da se in a njima nađe na pobedničkom postolju.
Sledećeg vikenda održava se memorijalno takmičenje u Debrecinu na kome će Sofija učestvovati.

“Bez obzira što nema mogućnosti da se Sofija za predstojeća takmičenja sprema na ledu kao i sva ostala deca, ona ne gubi nadu”, dodaje njen otac Petar.

S obzirom da je pre pandemije izazvane covid 19 Sofija odlazila na treninge u Bugarsku, sada to nije slučaj. Granice Bugarske su i za nju sada zatvorene s obzirom da se Srbija već neko vreme nalazi na crvenoj listi. I umesto da trenira na ledu u nekoj ledonoj dvorani njene pripreme za nadolazeća takmičenja su svedene isključivo na kondicione treninge.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com