Društvo

Socijalni status određuje visinu školarine na Mašinskom fakultetu

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji imaju status dece palih boraca neće plaćati školarinu u 2018/2019. akademskoj školskoj godini, a ova odluka se odnosi i na studente koji su deca ratnih vojnih invalida. Savet ovog fakulteta doneo je još čitav niz odluka kojima će školarina za pojedine kategorije studenata biti umanjena za 20 ili 40 odsto.

Studenti koji budu pronašli sebe u nekoj od kategorija koja će biti oslobođena školarine ili će istu platiti sa umanjenjem zahtev za to dostavljaju dekanu fakulteta. Rok za dostavu dokumentacije za studente master i doktoktorskih studija je 28.decembar jer za njih akademska godina počinje kasnije u odnosu na studente osnovnih akademskih studija.

Uvedene su povlastice i za studente master akademskih studija.

„Samofinansirajući studenti prve godine master studija koji su nezaposleni, a po prvi put upisuju prvu godinu ovih studija i završili su osnovne akademske studije Inženjerski menadžment na našem fakultetu u roku od četiri godine sa prosečnom ocenom 8,50, platiće školarinu umanjenu za 40 odsto, dok će studenti koji su studija završili sa prosečnom ocenom 8,00 platiti školarinu umanjenu za 20 odsto“ kaže dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, profesor dr Nenad T.Pavlović.

Studeti koji istovremeno ispunjavaju jedan od kriterijuma za umanjenje školarine u 2018/2019.godine, na osnovu socijalnog statusa, mogu se opredeliti samo za jedan od osnova za umanjanje školarine.

Savet Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu doneo je odluku o umanjenju školarine i za studente na doktorskim akademskim studijama.

„Samofinansirajući studenti treće godine doktorskih studija koji su zaposleni na Mašinskom fakultetu u Nišu, ili imaju status istraživača stipendiste doktoranata Ministarstva, oslobađajuće se plaćanja školarine za nastupajuću akademsku godinu“, dodaje dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Savet je odredio i formule na osnovu kojih će studenti koji su drugi, treći ili četvrti put upisali treću godinu doktorskih studija, platiti školoranu. Oni studenti koji su u ovoj akademskoj godini predali doktorsku disertaciju plaćaju polovinu od ukupne školarine, odnosno 52.500 dinara, budući da je školarina na doktorskim studijama 105.000 dinara.

Samofinansirajući studenti prve, druge i treće godine doktorskih studija mogu da ostavre umanjenje školarina za 20 odsto, odnosno 21.000 dinara, na osnovu angažovanja na fakultetu, u realizaciji vežbi na fakultetu na osnovnim i master studijama, ili broja dežurstva na ispitima i kolokvijumima.

„Svaki čas vežbi na kojima je student angažovan vrednuje se sa 200, a svaki čas dežurtsva sa 100 dinara“, dodaje dekan Pavlović.

Nizom odluka umanjuje se školarina i studentima u čijoj porodici jedan ili oba roditelja ne rade.

Na osnovu ove odluke, ukoliko su oba roditelja studenta nezaposlena, a oni su na osnovnim ili master studijama osvojili 30 ESPB bodova ili su položili pet ispita, odobrava se umanjenje školarine za 40 odsto.

Nezaposlenim studentima prve godine doktoskih studija odobreno je umanjenje školarina za 20 odsto ukoliko jedan roditelj ne radi, a drugi roditelj je zaposlen ili je korisnik penzije, a imaju mesečne prihode u poslednja tri meseca u iznosu manjem od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji.

Inače školarina na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu nalazi se među najnižim iznosima. U zavisnosti koji su studijski program izabrali na osnovnim akademskim studijama samofinansirajući studenti školarinu plaćaju 45, odnosno 60.000 dinara. Isti iznos školarine je i na master studijama, dok samofinansirajući studenti na doktorskim studijama školarinu plaćaju 105.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com