Politika

Socijalisti pokrenuli incijativu da se vili Naisi podigne spomenik nasred Nišave

Odbor za kulturu pri Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije u Nišu je izneo tri inicijative koje će uputiti Skupštini Grada niša. Naime, oni predlažu izgradnju skulpture vili Naisi nasred reke Nišave, ustanovljenje nagrade Ljubiša Samardžić Smoki na Filmskim susretima i ponovno osnivanje Saveza amatera u kulturi.

Stare priče kažu da vila Naisa i danas živi u skrivenim rukavcima reke Nišave krijući se od ljudi koji su tu reku zatrovali, tuguje za izgubljenim bratom i svetom koji je nekad bio njen. Zato neki Niš i nazivaju vilin-gradom, izgubljenom prestonicom Naisinog carstva koja će jednom biti vraćena njoj i njenom narodu.

Siniša Stamenković predsednik odbora za kulturu i član Upravnog odbora Udruženja stvaralaca Niša predlaže da se, na neki način Naisi i njenom narodu „vrati carstvo“, izgradnjom velike skulpture vili Naisi koja će se izdizati iz reke, i koja će predstavljati novi simbol grada Niša.

„Pokrenuo sam ideju da se jedna skulptura Naisa izgradi većih dimenzija i da bude postavljena na Nišavi, usred reke, između Oficirskog doma i Kajakaškog kluba „Gusar“. U Nišu se daje ta nagrada najboljem glumcu, onda sam ja pitao neke s kojima smo sedeli iz raznih struktura, šta je to Naisa. Može li negde da se vidi Naisa? Ne, jer nema te skulpture. Mislim da je red da Niš ima takvu jednu skulpturu koja je simbol Niša i Filmskih susreta“, poručio je Stamenković.

On je dodao da je već odavno pokrenuo tu ideju kod tadašnjeg gradonačelnika Bulatovića i kod Dragane Sotirovski, koja je u to vreme bila načelnica Okruga.

Oduševljen idejom, jedan vajar iz Beograda je samoinicijativno napravio idejni plan skulpture, čija je izgradnja u interesu grada, prema mišljenju Stamenkovića, jer će skretati pažnju mnogih turista, naročito noću uz adekvatno osvetljenje.

Odbor za kulturu pri Gradskom odboru niškog SPS-a predlaže i da se ustanovi nagrada za najboljeg glumca debitanta na Filmskim susretima, koja će nositi ime glumca Ljubiše Samardžića Smokija.

Treća inicijative se tiče osnivanja Saveza amatera u kulturi, koji je ranije već postojao, i koji je okupljao brojna kulturno-umetnička društva i udruženja koja neguju tradiciju i kulturu.

„Ciljevi organizacije su da se afirmiše materijalno nasleđe kao nepresušni izvor kulture. Zatim, ciljevi su da se zalaže da se kulturna baština afirmiše na pravi način, da se izvrši jednostavni uvid u stanje kulturno-umetničkih društava koja postoje u gradu, na neki način da se svi okupe na jedno mestu i da se prati njihov rad. Mislim da je pravi trenutak da deca nađu pravo utočište i mesto. Ako uzmemo folklor kao jedan oblik organizovanja, koji okuplja veliki broj mladih, on ima nemerljiv uticaj za razvoj deteta. Psihički i fizički kroz igru oplemenjuju svoju dušu i potrebno je da ih udaljimo od računara i tableta“, rekao je Gradimir Ranđelović koordinator za organizaciju novog Saveza amatera u kulturi Grada Niša

On dodaje da je radna grupa već napravila nacrt statuta, koji je upućen društvima da se izjasne. Ranđelović se nada da će i Savet za kulturu pri Kabinetu gradonačelnice podržati ovu inicijativu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Sramota je da jedan veliki intelektualac, covek sa dva vecernja fakulteta,kumce, Zoran Pavlovic, nije u ovoj ekipi ! To je gradsko jezgro, iz Vrezine, covek prica odlicno viceve !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com