Zdravlje

Snimanje gustine kostiju i u niškom Domu zdravlja

Od početka ovog meseca u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Niš, pacijenti mogu da provere nivo mineralne gustine kostiju (BMD) na aparatu najsavremenije tehnologije i time preveniraju nastanak osteoporoze kao i komplikacija koje je prate, saopštila je pomoćnica direktora niškog Doma zdravlja Danijela Nešić.

Ona je u objavi na svom Fejsbuk profilu istakla da je provera niova mineralne gustine kostiju potpuno bezbolna i efikasna, a efekat višestruki.

„Pregledi se rade sa uputom izabranog lekara prema fizijatru, koji prvo radi pregled pacijenta a nakon toga po utvrđenim indikacijama se upućuje na merenje mineralne gustine kostiju. Nakon pregleda određuju se mere prevencije ili terapija u zavisnosti od rezultata“, navela je Nešić.

Prema rečima lekara osteoporoza je progresivni gubitak koštane mase. Gustina kostiju se postepeno smanjuje, pri čemu kosti postaju krhke i lako lomljive. Rizik od preloma kostiju u slučaju osteoporoze je veliki, a najosetljiviji su kukovi i kičmeni pršljenovi, ali i druge kosti koje trpe veliko opterećenje.

Osteoporoza pogađa i muškarce i žene svih rasa i nacionalnosti, ali se češće sreće kod starijih žena sa ulaskom u menopauzu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com