Kultura

Snežana Spasić i Naissa, koncert za dva jubileja

Snežana Spasić i muzička grupa Naissa održaće večeras od 20 časova koncert u Svetosavskom domu. Ovim nastupom biće obeležena dva jubileja – dvadesetpet godina profesionalnog bavljenja tradicionalnom muzikom Snežane Spasić i petnaest godina postojanja i rada muzičke grupe Naissa.

Ovaj umetničko-edukativni performans je način i prilika da se Snežana Spasić i Naissa zahvale svojim sugrađanima na višegodišnjoj vernosti.

Pokrovitelj koncerta je Grad Niš, a organizator Niški kulturni centar koji na ovaj način obeležava završetak sezone svog kulturnog programa i 2018. godine.

Program ovog prednovogodišnjeg muzičkog događaja karakteriše izbor autorskih obrada tradicionalnih pesama, poezija, kao i dramski igrokazi u formi verbalnog i neverbalnog izražavanja. Biće izvedene numere koje su večne i koje je publika imala priliku da čuje prethodnih godina na brojnim nastupima”, kažu organizatori.

Snežana Spasić je zvođač tradicionalne muzike. Posle desetogodišnjeg iskustva člana i soliste Akademskog hora Univerziteta u Nišu, samostalno započinje istraživanje i pevanje tradicionalnih pesama sa prostora Balkana. Za nacionalni radio i televizuju od 1997. godine napravila je trajne snimke srpske narodne i etno muzike. Pored interesovanja za duhovnu i svetovnu muziku, nastupala je i sa džez i pop sastavima. U toku višegodišnjeg istraživanja i pevanja, došla je do svog autentičnog muzičkog izraza, koji se razlikuje od tradicionalnog shvatanja narodne muzike. Pored brojnih solo nastupa u Srbiji, nastupala je i u Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Radila je sa Sanjom Ilićem i “Balkanikom”, Ratkom i Radišom Teofilović, grupom “Hazari” i drugima. Kao vokalni solista učestvovala je u realizaciji diska sa muzikom iz filma “Zona Zamfirova” (2002). U njenom izvođenju štampan je i CD sa pesama sa Stare planine, Homolja, Podrinja, Kosova, Makedonije, Bugarske. Uz Svetlanu Stević-Vukosavljević, Pavla Aksentijevića i braću Teofilović, Nišlijka Snežana Spasić spada svakako u najveće srpske pevačke bisere i među najbolje izvođače tradicionalne muzike sa Balkana.

Danas Snežana Spasić nastupa kao član grupe “Naissa” čiji je i osnivač. Ova niška etno postava na karakterističan način, istovremeno originalan, ali veoma veran tradiciji, prezentuje muzičko nasleđe juga i istoka Srbije.Pored Snežane, čine je violončelo, tarabuka i daire Vladimir Kovačević, violina i vokal Slobodan Jeftić, oboa, makedonska tambura, blok flauta, frule goč, vokal Marjan Radevski, kaval, brač, tambura prim i gajde vokal Aleksandar Vasov. Svi ljudi okupljeni u grupi Naissa su profesionalni umetnici koji žive i stvaraju u Nišu i bez obzira na poteškoće i marginalizaciju ponišavlja u srpskoj kulturi, uvereni su da je Niš kulturni i umetnički pokretač Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com