Društvo

Sneg i led oštetili 2.000 hektara šuma u niškom kraju

Sneg i led koji su u drugoj polovini januara zahvatili veliki deo Srbije, na području Nišavskog okruga oštetili su 2.000 hektara državnih šuma, a zapremina polomljenog ili oborenog drveća premašuje 56.000 kubnih metara, pokazuje procena koju je ovih dana završilo Šumsko gazdinstvo Niš.

Zaposleni u Šumskom gazdinstvu su procenili da će u cilju saniranja štete, na 78 hektara morati da bud posečena sva oštećena stabla, dok će na 1.920 hektara biti obavljena “sanitarna” seča, odnosno biće uklonjena polomljena i popadala stabla.

Zamenik šefa Šumske uprave Niš Milan Videnović rekao je da će najviše posla u saniranju biti na Svrljiško-gulijanskim planinama, pošto je na tom terenu evidentirano 48 odsto od ukupno procenjene oštećene drvne zapremine.

Prema njegovim rečima sneg i led obarali su drveće na nadmorskoj visini izmedju 700 i 800 metara, i to na području na kojem je i u prethodnih 15 godina s vremena na vreme bilo štete.

“Oštećene su uglavnom bukve i u jednom malom procentu, oko pet odsto ukupnog oštećenja, grab, hrast kitnjak, crni bor i smrča. Oborena stabla stara su u proseku 70 godina ili preko 70 godina”, kazao je Videnović.

Kako je kazao, zakonska obaveza “Srbijašuma” da u roku od tri godine sanira oštećene šume.

“Najbolje je da se u prvoj godini oboreno drveće iseče i izvuče iz šume jer je oštećenje na stablima manje i veći je dobitak. Već u drugoj i trećoj godini pojavljuju se znaci destrukcije, pojavljuje se prozuklost, što umanjuje kvalitet stabala i njihovu cenu”, istakao je Videnović.

U toku je, dodao je Videnović, prikupljanje podataka o štetama koje su zbog leda i snega nastale u šumama koje su privatno vlasništvo. Rekao je da će u tim šumama u narednom periodu, na osnovu zahteva vlasnika i sanacionog plana, biti obavljena doznaka stabala za seču kako bi se šteta sanirala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com