Kultura

Smotra srpskog filma na Kubi

Manifestacija pod nazivom “Smotra srpskog filma” biće održana od 26-30. septembra u Havani prestonici Kube, i od 3-5. oktobra u gradu San Hose de las Lahas, provincije Majabeke. Svoju premijeru, ova kulturna manifestacija će imati u prestižnom bioskopu “Čaplin” u Havani, a nastaviće se prikazivanjem u bioskopu “23 y 12”.

Ideja da se na ovaj način promoviše srpska kultura i umetnost, potekla je od Jelene Živojinović, ćerke proslavljenog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića, koja u ambasadi Srbije na Kubi obavlja funkciju drugog sekretara., otkriva za “Niške vesti” novinar i publicista Milan D. Špiček.

Prilikom mog boravka na Kubi, marta ove godine, Jelena, čiji je resor u ambasadi kultura i kulturna dešavanja, dala je ideju da napravimo filmski festival. Odmah je u ime ambasade poslala mejlove na razne adrese, međutim, niko nije odgovarao. Onda sam se ja drznuo i kontaktirao Bobana Jeftića direktora Filmskog centra Srbije koji je rekao da će odgovoriti pošto proveri finansije, jer se nismo javili na vreme, odnosno nismo konkurisali za sredstva. Znate već kako funkcioniše projektno sufinansiranje” objašnjava Špiček.

Nisu, kaže, čekali dugo. Jeftić je našao rešenje i ponudio spisak filmova. Nije se poklopio sa onim što je bila prvobitna želja, ali su dobili ostvarenja koja su već titlovana na španskom, kaže Špiček koji je i selektor Smotre srpskog filma na Kubi.

Bio sam sputan da biram filmove koje sam ja hteo da prikažem, mada je i ovaj program koji smo napravili vrlo pristojan. Nedelju srpskog filma na Kubi otvoriće “Krugovi” Srdana Golubovića. Biće prikazani i “Mamaroš” Mome Mrdakovića, “Ustanička ulica” Miše Terzića, zatim dva filma Darka Bajića “Crni bombarder” i “Balkanska pravila”, a u završnici “Montevideo, bog te video”, “Montevideo, vidimo se” Dragana Bjelogrlića. Imaćemo i specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma “Sinemakomunist” Mile Turajlić „Cinema Komunisto“. Urađen je 2010. godine i prikazuje uspon i pad SFRJ kroz istoriju „Avala filma“, filmskog grada u beogradskom Košutnjaku”, navodi Špiček.

U okviru Dana srpskog filma na Kubi, biće prikazan i jedan dokumentarac, do kojeg je došao u Nišu.

Zanimljivo je da mi je tokom Filmskih susreta u festivalskom centru u Nišu prišla jedna devojka koja je kazala da je autor dokumentarnog filma o jednom Kubancu. Kad sam je pitao da li je film preveden na španski, što je uslov da se nađe na Sanima srpskog filma, ona je rekla nema potrebe jer ovaj sve vreme priča na španskom. Tako da će se i taj film naći na programu, kao iznenađenje za publiku”, otkriva Špiček.

Ovu kulturnu manifestaciju pored Filmskog centra Srbije i srpske ambasade, podržalo je Ministarstvo za kulturu Republike Kube, Kubanski institut za filmsku umetnost i industriju, Kubanska kinoteka i Projekat 23.

Do kraja godine iz Špičekove kujne roman pisan u žargonu

Pored angažovanja na festivalima filma, što kao novinar, što kao selektor i organizator, Milan D. Špiček radi na novoj knjizi.

Počeo sam da pišem novi roman. Još nema ni radni naslov, to ću odrediti na kraju. Biće to roman pisan u žargonu. To je jako komplikovano i teško jer za svaki izraz moram da konslutujem rečnik žargona Dragoslava Andrića. To sve može da bude jako zanimljivo jer se ja vraćam u period Steve Markovića koji je završio u Parizu u kanti za smeće”, objašnjava Špiček.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com