Virus KoronaZdravlje

SMANJUJE SE BROJ PACIJENATA: Objekti Kliničkog centra Niš vraćaju se polako u ne-kovid sistem

Na nama je i na našoj odgovornosti da li će se i u kojoj meri virus vratiti

Vać nekoliko nedelja unazad u Kliničkom centru Niš zabeležen je trend opadanja broja pacijenata hospitalizovanih sa simptomima koronavirusa. Prema navodima epidemiloga dr Nikole Milenkovića broj pacijenata koji se otpušta sa lečenja je veći u odnosu na broj primljenih, tako da se sada polako objekti koji su bili u kovid sistem vraćaju u normalno stanje. Klinika za pulmologiju se uveliko priprema kako bi se vratila lečenju pacijenata obolelih od plućnih bolesti.

Prema navodima epidemiologa sada je fokus usmeren na strategiji za jesen. Neophodno je da se odmore zdravstveni radnici i da se što više krene sa programom koji je bio zapostavljen u prethodnom periodu zbog kovida, rekao je šef epidemiološke službe Kliničkog centra Niš.

“Pri kraju smo rekonstrukcije Klinike za infektivne bolesti, u narednih desetak dana kada radovi budu završeni ona se vraća nameni koja joj i pripada, a to je lečenje zaraznih bolesti, pa samim tim i obolelih od kovida. Jedan deo novog Kliničkog centra ostaće u kovid sistemu zbog intenzivne nege, a potrebna nam je jer još uvek imamo pacijente sa teškom kliničkom slikom”, istakao je Milenković za Niške Vesti.

On je kazao da je klinička slika pacijenata u Kliničkom centru Niš ista, trend nije promenjen.

“Mi više ne zbrinjavamo lakše i asimptomatske pacijente, već one koji imaju težu kliničku sliku i kojima je potrebna kiseonička potpora i intenzivna nega, odnosno mehanička potpora”, rekao je on.

Najveći problem niške zdravstvene ustanove je velika teritorija sa koje pacijenti traže zdravstvenu pomoć.  I dalje je najveći broj pacijenata iz okolnih gradova juga Srbije. Nije se promenila ni starosna struktura. U odnosu na prvi talas, u drugom je bilo i mlađih pacijenata, ali i dalje prednjači starija populacija.

“Ako govorimo o odnosu, mogu da kažem da je jedna trećina pacijenata iz Niša, a ostali su iz okolnih gradova. Taj trend je isti tokom celog drugog talasa. Niš je dobro sproveo mere, građani su te mere ispoštovali, što se reflektovalo na broj obolelih. Ja se samo nadam da će se taj trend i nastaviti, s obzirom na to da nam sledi nezgodan period kada se građani vraćaju sa odmora, kada je vreme sezonskih virusa, kada se studenti vraćaju u domove, đaci su se vratili u škole. Na nama je i na našoj odgovornosti da li će se i u kojoj meri virus vratiti.”

Klinički centar Niš je kao jedina tercijalna ustanova na nivou Srbije sve vreme drugog talasa funkcionisao i u kovid i ne-kovid sistem. Obavljeno je preko 2.000 operacija. Sistem je funkcionisao besprekorno, a to su potvrdile i komisije iz Italije i Ministarstva koje su obišle ovu zdravstvenu ustanovu.  Tačne podatke koliko je Klinički centar Niš zbrinuo kovid, a koliko ne kovid pacijente imaće kada on izađe iz tog sistema.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com