Virus Korona

Smanjen broj pacijenata u kovid ambulantama Doma zdravlja

Broj pacijenata koji se pregledaju u kovid ambulantama Doma zdravlja se smanjuje, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja. Najveći broj pacijenata je pregledan 13. jula, 564, a  9. avgusta pregledano je 94 pacijenta u dve kovid ambulante Doma zdravlja.

Bez obzira na pad broja pacijenata koji se pregledaju u dve kovid ambulante Doma zdravlja i smanjenog procenta onih koji su pozitivni na koronavirus, Direktor doma zdravlja dodaje da nema mesta opuštanju.

„I tada, u julu, a i sada, bez obzira na dobre podatke koje imamo, upozoravamo da je potrebno da budemo obazrivi jer je ovo virus koji do sada nikada nije bio u našim krajevima“, kaže Jerkan.

On ističe da je važno da se svi pridržavamo preporuka epidemiologa, da se držimo fizičke distance i da nosimo maske.

„Promenila se i klinička slika u odnosu na prvi naš susret sa koronom. Više nisu u prvom planu stariji ljudi,  populacija preko 65 godina. Sada imamo 2 posto pacijenata do 20 godina i 80 posto pacijenata od 20 do 50 godina, a nekada je taj procenat izbosio 30 posto, dok je pacijneta preko 60 godina sada 17 do 18 posto“, kaže Jerkan i dodaje: „To znači da smo uspeli da zaštitimo starije ljude, mlađi se nalaze u okviru koji je zadovoljavajući, a najviše ima pripadnika radne populacije. Moram da kažem, da smo još daleko od završetka epidemije i da moramo i dalje da se pridržavamo svih mera koje su propisane“, istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima Niš je trenutno jedan od najsigurnijih gradova u Srbiji. Krizni štab Grada Niša je vrhunski odradio posao.

„Niš sada može da se pominje samo u pozitivnom smislu jer smo do skora bili na 1,95, a sada smo, po našim istraživanjima, na 1,30 posto od onog procenta koji se smatra optimalnim. Tome je, svakako, doprineo i rad Kriznog štaba u gradu koji se redovno sastajao, dogovarao i nastupao kao tim i zato je rezultat ovakav kakav je. Od svih većih gradova najbolje smo se organizovali“, kazao je Jerkan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com