Ekonomija

Smanjen broj nezaposlenih u Nišu, najtraženiji farmaceuti, profesori nemačkog i IT stručnjaci

Prema podacima niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje posao u Nišu u aprilu tražilo je 24.360 ljudi, što je u odnosu na isti period prošle godine za 13,8 odsto manje.

Na području Nišavskog okruga broj nezaposlenih smanjen je za 11,1 odsto i sada posao traži 37.112 osoba.

Za one koji sad upisuju srednju školu ili fakultet veoma bitan podatak je da je medju nezaposlenim visokoškolcima najviše diplomiranih ekonomista, pravnika i lekara, a medju nezaposlenim srednjoškolcima najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca.

“Do zaposlenja najlakše dolaze osobe elektro i mašinske struke kako sa srednjom školom tako i sa fakultetom. Deficitarna zanimanja su profesori nemačkog jezika, farmaceuti, IT stručnjaci, kao i neka zanatska zanimanja poput vodoinstalatera i električara”, kazali su u niškoj filijali NSZ.

Najveći broj nezaposlenih je sa četvrtim stepenom stručne spreme (12.124) i trećim stepenom stručne spreme (8.561). Bez posla je 8.107 lica sa završenom osnovnom školom, ali i 4.646 lica sa fakultetskom diplomom i 26 doktora nauka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com