Ekonomija

Smanjen broj nezaposlenih u Nišu. Na evidenciji i dalje najviše diplomiranih ekonomista i pravnika

Trend smanjenja broja nezaposlenih na teritoriji grada Niša i Nišavskog upravnog okruga se nastavio i u 2019. godini, tako da je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 33.853 aktivnih tražioca zaposlenja u regionu, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Nišu Boban Matić.

U Nišu je trenutno bez posla 22.473 i to je u odnosu na pre pet godina 34 procenata manje. Smanjenju broja nezaposlenosti u Nišavskom regionu doprineo je veliki broj stranih kompanija koje su otvorile svoje poslovnice u Nišu, ali i zahvaljujući programima Nacionalne službe za zapošljavanje. Samo su Jura, Leoni, Cumtobel, Aster i Džonson zaposlili preko 12.500 ljudi.

 

Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Niš

“Ove godine je preko 2.500 lica je uključeno kroz aktivne mere zapošljavanja, dok je ukupni finansijski domen bio 456 miliona. Ta sredstva su plasirana poslodavcima i nezaposlenim licima”, istakao je Matić.

Najviše nezaposlenih lica na evidenciji je sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, nakon toga sa sedmim stepenom. Veliki je broj nezaposlenih i bez zanimanja.

“Na evidenciji najviše imamo diplomiranih ekonomista i pravnika i doktora, a kada su u pitanju osobe sa srednjom stručnom spremom, najviše ih je nazaposlenih gimnazijalaca, ekonomskih tehničara, prodavaca i medicinskih tehničara”, rekao je Matić.

Drastično se smanjio i broj osoba sa invaliditetom na evidenciji Nacionalne službe.

“U ovoj godini preko 200 lica je zaposleno posredstvom Nacionalne službe, a korišćenjem finansijskih sredstava. Ukupan broj lica koja su se zaposlila u ovoj godini je 377 osoba sa invaliditetom na teritoriji Nišavskog regiona”, istakao je Matić i dodao da je ova služba sprovela i obuke sa osobe sa invaliditetom. Bilo je uključeno 25 lica, koja su završili obuku za aranžere cveća, informatičku obuku i engleski jezik.

Dolaskom velikih kompanija najveću potražnju Nacionalna služba ima za radnicima u auto industriji, kao i tekstilnim radnicima. Zahvaljujući tehnološkom razvoju velika je potražnja radnika za IT sektor.

On najavljuje da će i sledeće godine biti raspisani novih javnih poziva u tri kategorije programa – programi zapošljavanja, obuke i programi namenjeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Milivoje Dimitrijević

Program Nacionalne službe za zapošljavanje koristio je i privredni Milivoje Dimitrijević i istakao da je ova služba od velike pomoći kada je pronalaženje radnika različitih profila u pitanju, ali i kada je finansijska pomoć u pitanju.

“Ove godine smo iskoristili u više navrata različite programe i zaposlili desetak ljudi. U stalnom smo kontaktu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koji aktivno učestvuju u pronalaženju radnika, tako što u njihovim prostorijama organizuju takozvani konkurs i nama na taj način skrate postupak”, istakao je Milivoje.

Jelena Živković

I Jelena Živković iz Gadžinog Hana zadovoljna je saradnjom sa Nacionalnom službom, jer kako kaže ona je dobra i traje od samog osnivanja firme 2014. godine.  Ove godine smo najveći broj radnika zaposlili. Nacionalnu službu smatramo odličnim partnerom bez koje ne bismo mogli u ovom obimu da napredujemo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com