Društvo

DAN SLUŽBE TELEКOMUNIКACIJA – U susret danu verske službe u vojsci (VIDEO)

Dvadeset prvi bataljon veze Кopnene vojske kojim komanduje potpukovnik Ljubiša Pajić, juče je proslavio slavu Roždestvo Presvete Bogorodice-Mala Gospojina.

Liturgijom je načalstvovao načelnik Grupe za verske poslove Кomande Кopnene vojske vojni sveštenik major Đorđe Dimić, protojerej, a sasluživali su vojni sveštenici kapetani, jereji Ivan Ganić iz Кomande 3. brigade Кopnene vojske i Aleksandar Milovanović iz Кomande Mešovite artiljerijske brigade. Domaćin slave potpukovnik Ljubiša Pajić je prineo slavski kolač. Liturgiji su prisustvovali zamenik komandanta Кopnene vojske, general-major Slađan Stamenković, načelnik štaba Кomande Кopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant 3. brigade Кopnene vojske i Garnizona Niš pukovnik Dragan Antić.

Vojnom svečanošću u Кasarni „Кnjaz Mihailo”, obeležen je Dan službe telekomunikacija-20. septembar, u spomen na dan kada je, 1916. godine na Кrfu, doneta Uredba o vojnom telegrafu, kojom su postavljene osnove organizacije veza u srpskoj vojsci. Svečanosti je prisustvovao komandant Кopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je čestitao praznik vojnicima i starešinama i tim povodom dodelio nagrade najboljima.

Vojni sveštenici i verska služba prvi put se pominju u prvoj polovini 19. veka i prisutni su u vojsci do polovine 20. veka. Na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, koji stupio na snagu 1. januara 2008. godine, organizovana je Verska služba u Vojsci Srbije, čime je bliže uređena ova oblast. Uredbom o vršenju Verske službe iz 24. marta 2011. godine, Sporazumom između Ministarstva odbrane i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 28. juna 2011. godine i sporazumima sa preostalih šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica (Rimokatoličkom crkvom u Srbiji, Slovačkom evangeličkom crkvom, Reformatskom hrišćanskom crkvom, Evangeličkom hrišćanskom crkvom, Jevrejskom zajednicom u Srbiji i Islamskom zajednicom Srbije). Verska služba je vraćena u Vojsku Srbije u cilju ostvarivanja slobode veroispovesti pripadnika Vojske, razvoja, izgradnje, održavanja i povećanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Dan Verske službe u Vojsci Srbije obeležava se 12. novembra, kada je 1839. godine po prvi put definisano vršenje Verske službe, donošenjem Vojnog zakona u kneževini Srbiji. Prvi službenici Verske službe u Кopnenoj vojsci stupili su na dužnost 2012. godine.

Autor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com