Ekonomija

Slučaj Nišlije kome je isključena struja na Evropskom sudu u Strazburu

Slučaj “nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje” porodice Todorović iz Niša na putu je da stigne do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Biće tako podneta prva tužba građanina Srbije koji je od strane EPS Distribucije označen kao “kradljivac struje” i po tom osnovu je isključen sa električne mreže.

Todorović je prethodno okončao postupke pred svim sudskim instancama u Srbiji – od Osnovnog do Ustavnog suda.

Zbog navodne neovlašćene potrošnje Nišlija Radule Todorović i njegova porodica ostali su bez struje u oktobru 2015. godine, a takvu potrošnju je EPS Distribucija često konstatovala „bez prisustva potrošača i dokaza koje zakon zahteva” i odbila da ih ponovo priključi na mrežu iako su ispunili sve zakonske uslove, uslovljavajući pritom priključenje izmirenjem zastarelih dugovanja, što Zakon zabranjuje.

Nišlija je za sada, pored Foruma, podršku dobio i od Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) koji će uz njega biti dok slučaj ne bude do kraja rešen, a sve je počelo kada je podneo prigovor na julski račun u kojem je izrazio sumnju da mu je “strujomer neispravan i da mu neko krade struju”. Radnici EPS-a su mu tada isključili struju bez ikakvog prethodnog kontaktiranja.

Tim povodom Centar za zaštitu potrošača Forum podneo je početkom prošlog meseca kolektivnu tužbu protiv ovog javnog preduzeća, s obzirom na to da Todorovići nisu jedina porodica koja je isključena po ovom osnovu, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a postupak je u toku.

Osim toga, pored pokrenutog postupka za zaštitu kolektivnog interesa potrošača, protiv EPS-a bi mogao da bude pokrenut i postupak zbog kršenja zakona na koje je Forum ukazao.

U tužbi je Forum naveo da je “cilj ovakve zloupotrebe i namera EPS Distribucije da na građane prebaci sopstvenu obavezu da zameni brojila koja nisu baždarena duže od 12 godina, što ih po Zakonu o metrologiji čini neispravnim.” 

Kupovina novog brojila i plaćanje njegovog izmeštanja na novo merno mesto koštala je građane – “kradljivce struje” do 150.000 dinara, iako je to zapravo obaveza EPS-a. Zakon zabranjuje upotrebu takvih brojila, međutim EPS Distribucija preko njih obračunava i korišćenje struje i iznose navodne neovlašćene potrošnje.

U tužbi se zahteva da Ministarstvo naloži niškoj Elektrodistribuciji da hitno privremeno priključi sve isključene potrošače i nastavi isporuku električne energije do okončanja njihovih sudskih sporova. Pored toga tu je i zahtev da EPS Distribucija stavi van snage obračune o neovlašćenoj potrošnji koje su dobili ovi potrošači, kao i da njihova brojila o svom trošku dovede u tehnički ispravno stanje. Traži se takođe da Ministarstvo naloži ovom javnom preduzeću da formira komisiju za rešavanje prigovora i reklamacija potrošača, kojom ovo preduzeće za sada ne raspolaže.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com