Kultura

Slovenački “Sumrak bogova” večeras na festivalu “Teatar na raskršću”

Prvi pozorišni festival “Teatar na raskršću” ulazi u samu završnicu. Dodela nagrada predviđena je poslednjeg dana festivala, u utorak 19. marta, kada će u čast nagrađenih biti igrana predstava “Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob”.

Predstavu je po tekstu Biljane Srbljanović, režirao grčki reditelj Tanos Nikas, a izvodi je gostujuće pozorište iz Grčke, odnosno Ars Moriendi Theatre group iz Soluna.

Na prvom međunarodnom pozorišnom festivalu “Teatar na raskršću”, u zvaničnoj konkurenciji je osam predstava, a ukupno će biti dodeljeno 14 nagrada. Nagradu za glumačko ostvarenje poneće čak četiri 4 pozorišnih umetnika. Stručni žiri dodeliće nagradu za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu, kao i za nagrade za najbolju mladu glumicu i za najboljeg mladog glumca. Po jedna nagrada biće dodeljena za najbolju predstavu, najbolju režiju, za scenografsko ostvarenje, za kostimografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku i za scenski pokret. Jedna od osam predstava u konkurenciji, poneće nagradu okruglog stola kritike, biće dodeljena jedna specijalna nagrada, zatim nagrada za najbolju predstavu po mišljenju publike i nagrada za najbolju predstavu po oceni žirija novinara.

Festival “Teatar na raskršću”, traje od 11. marta i okupio je pozorišta iz gotovo svih bivših jugoslovenskih republika i zemalja u okruženju.

Foto: SNG Maribor

Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava “Sumrak bogova” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, jednog od vodećih teatara u regionu. Scenario je uradio hrvatski dramaturg Ivor Martinić po filmskom scenariju Lukina Viskontina, Enrika Mediolija i Nikole Badaluke, a režirao hrvatski reditelj Dalibor Matanić.

Predstava “Sumrak bogova” traje 100 minuta i počinje u 20 časova na sceni niškog Narodnog pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com