Kultura

Slike Romana Van Visena u Galeriji Art 55 (FOTO)

U Galeriji Art 55, u utorak 13. septembra u 19 sati otvara se izložba belgijskog umetnika Romana Van Visena (Romain Van Wissen).

Stvaralaštvo belgijskog umetnika Romana Van Visena odraz je percepcije i tumačenja realnosti i predstavlja autentičan način vizuelnog izražavanja.

Shvatanje suštine, sižea, likovnosti i poruke koju njegove delo u sebi sadrži, legitimiše ga kao slikara specifičnog rafirmana.

„Roman gradi naizgled svedene i pitke, zapravo, poetički kompleksne celine. Strukturu dela čini specifičan crtež, sa kojim posmatrač lako uspostavlja vizuelni kontakt i neposrednu misaonu vezu. Razumevanje viđenog leži u našem iskustvu, te sličnim sekvencama iz vlastite realnosti koju smo živeli ili snova koje smo snevali. Bio sam u prilici da boravim u ateljeu u kojem nastaju dela iz Romanovog umetničkog opusa. Radna atmosfera u prostoru rezultira impresivnim brojem crteža ili slika čija je realizacija u toku, ili onih odloženih na police i spremnih za prezentovanje javnosti. Zavidna produkcija svrstana je u niz tematskih celina i svedoči o stvaralačkoj energiji Romana Van Visena i postojanom umetničkom istraživanju“, ističe Slobodan Radojković.

Umetnik svoju pažnju usmerava ka humanim aspektima, pitanjima pojedinca u zajednici, mestu njegovog življenja, njegovom odnosu prema sredini.

Foto: Art 55

Svoja interesovanja i stavove iskazuje kroz scene koje se mogu iščitavati kao hronika događaja i proživljenog.

Po Radojkovićevim rečima atmosfera koja se oseća u Romanovim radovima posredno dotiče svakoga od nas.

„Ona stimuliše čula posmatrača, u njoj provejava nemir, lišena je prividnog optimizma, nagoveštava naše strahove i nade, rađa euforiju, konačno, pokreće na razmišljanje. I naslovi dela: Svi ćemo otići u raj, Besciljno lutanje, Ko je pustio psa? ili Autoput za pakao, upućuju na oporu realnost koju živimo i koju umetnik sa nama deli. Sveprisutnim elementima distopijskog društva i globalne regresije, suprotstavljene su sekvence naših sećanja, mesta na kojima smo boravili i situacija koje su obeležili protekle godine“, objašnjava Radojković.

Nesumnjiva je inventivnost u pristupu crtežu, slici i njihovoj realizaciji. Umetnik ostaje veran postupku korišćenja foto predložaka i kolažiranih elemenata. On interveniše na njima, nadograđuje ih u skladu sa inicijalnom idejom a uspostavljen međusobni odnos elemenata u okvirima kompozicione celine definiše posebnost svakog dela.

Pronicljivost ali i višeslojnost u iskazanim stavovima, čine da Romanov vizuelni izraz bude protkan odmerenim smislom za humor i reskim komentarima.

Osećajem za celinu i specifičnim smislom za detalj, umetnik pred nas otvara široki prostor za tumačenje jedne dinamične i potpuno samosvojne poetike.

Foto: Art 55

„U tom smislu, prizma kroz koju Roman Van Visen vidi svet oko sebe, posmatraču pruža priliku da svojim stavom i sam upotpuni sliku i udahne joj novo viđenje realnosti. Upravo otvorenost i komunikativnost njegovog pristupa čine da umetnost koja je pred nama rađa nadu u novo i drugačije sutra“, zaključuje Radojković.

Izložba će u Galerji Art 55 moći da se pogleda do 26. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com