KulturaMoja priča

Slikar Joškin Šiljan ruši klasične forme i slikarske pravce

Slikar, Joškin Šiljan, svoja dela izlagao je u mnogim svetskim metropolama, a u Srbiji ne postoji grad gde nema barem jedne njegove slike, iako je po vokaciji građevinski inženjer on je tu svoju diplomu negde 80-ih odbacio i Nebojša Stojković se u potpunosti posvetio svom kreativnom biću koje svojim slikama retko koga ostavlja ravnodušnim.

“Počeo sam da slikam zbog povrede ruke, kako bih poboljšao rad zglobnih mišića, kada sam uradio prve crteže jednostavno posle toga nisam mogao da stanem. Tada sam shvatio da taj kreativni deo mene je jednostavno odvojen od mog realnog bića i zato sam ga nazvao Joškin Šiljan, to biće nema pol, naciju, nepoznato je i nedvidljivo”, rekao je Šiljan,

Da je slikarstvo umetnost koja ne prepoznaje granice jezičkih podneblja, nacija, različitosti, govori i interesovanje ljubitelja umetnosti za njegove slike. O njemu je grupa švajcerskih dokumentarista snimila film.

“Upoznali smo se na jednoj izložbi i želeli su da snime film o meni. Ja sam tek kasnije video kako oni rade i koliko je to ozbiljna produkcija. Snimali su u Grdelici, gde živim, i na još nekim lokacijama. Film će biti prikazan u Lozani gde ću imati i izložbu”, kazao je Šiljan.

Pravac kome pripada misli da kritičari ne mogu tačno da odrede jer, kako kaže, oni pokušavaju da umetnost smeste u neke kalupe već viđenog.

“Oni ne mogu da shvate da li se ja zezam jer ono što ja slikam je anti crtež ili anti slika i pokušavam da odbacim ono što znam i stvorim umetnost neznanja koja ruši sve forme i pravce”, istako je Šiljan.

O tome kolika je vrednost njegovih slika, trenutno, ne želi da govori jer smatra da se taj aspekt promenio i da se sada slike ne kupuju za sva vremena već da su podložne promenama.

“Danas ljudi ako okreče zid u drugu boju, oni i promene sliku na zidu koju imaju, ono što ja želim da postignem je da slike budu čiste jer ulaze u nečiji prostor, ja nikada nisam slikao pijan ili nervozan, ljut. Slikam samo kad se osećam dobro i to je ono što želim da prenesem onome ko moju sliku unosi u svoj dom ili neki drugi prostor”, kazao je Šiljan.

Njegove slike karakterišu i zanimljivi nazivi “To nisu ta dva indijanca”, “Joškin Šiljan kao kafe kuvarica”, “Levoruka koza u akciji”, “Malodušna bubašvaba”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com