Društvo

Slavković: Uspešna eksproprijacija, gotov i plan raseljavanja

Eksproprijacija parcela, koje se nalaze na trasi nove obilaznice oko Niša, ide po utvrđenom planu i veoma uspešno, potvrđuje Ljubivoje Slavković, koji je  član radne grupe Ministarstva saobraćaja zadužen za veliki posao na koji Nišlije čekaju više od 20 godina.

Ja se nadam da ćemo mi do juna sledeće godine da završimo čitav posao oko eksproprijacije zemljišta na potezu od Popovca do Sićeva, gde je u pitanju 1900 parcela. Mi smo u Katastru zvršili prenamenu iz popoprivrednog u građevinsko zemljište zbog čega će vlasnici parcela dobiti veću nadoknadu”, rekao je Slavković.

Od 1800 rešenja ima samo dve žalbe, koje će se rešavati u imovinskom postupku, tvrdi on.

Ovih danas smo imali i veštačenje stambenih i industrijskih objekata objekata koji se nalaze na trasi te pruge. Mi imamo i plan reseljavanja koji mora da postoji u potrebnoj dokumentaciji koji je obavezujući za našu železnicu i resorno ministarstvo. Svako domaćinstvo ima svoj plan raseljavanja ”, dodaje Slavković.

Izvođač radova za izgradnju niške obilaznice mogao bi da, prema sadašnjim najavama, bude izabran do kraja sledeće godine na međunarodnom tender.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je i prilikom jedne posete Nišu da će biti potpisan ugovor za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan bespovratno će dati 5,5 miliona evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju obilazne pruge oko Niša i modernizaciju pruge Niš-Preševo-granica sa Makedonijom.

Odluku o finansijskoj podršci pripremi tehničke dokumentacije za ova dva projekta Upravni odbor WBIF doneo je na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturu.

„Od ukupnog iznosa, dva miliona evra odobreno je izradu projekta za građevinsku dozvolu za jednokolosečnu obilaznu prugu oko Niša, kao dela modernizacije pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada, dok je 3,5 miliona evra opredeljeno za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti i studijom procene uticaja na životnu sredinu za modernizaciju pruge na Koridoru 10, deonica Niš-Preševo-granica sa Makedonijom“, saopštilo je nedavno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Završetak radova i kompletno izmešten pružni saobraćaj iz samog centra Niša planirani su 2022. godine uveravaju nas nadležni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com