EkonomijaPolitika

Skupština usvojila prošlogodišnji budžet grada Niša

Skupština Niša usvojila je danas završni račun budžeta grada za prošlu godinu u kojem je izmedju ostalog rečeno da je budžet, planiran u iznosu od 10,1 milijarde dinara, ostvaren u delu prihoda sa 77 odsto, a u delu rashoda sa 75 odsto.

Sekretar Sekretrijata za finansije Danijela Spasović izjavila je da su prošle godine budžetski prihodi grada bili 7,8 milijardi dinara dok su rashodi bili za 118 miliona manji.

“Najizdašniji prihodi grada bili su od poreza na zarade – 3,3 milijarde dinara, što je za 110 miliona dinara više nego u 2016. godini. Ti prihodi su povećani iako su zahvatanja grada smanjena sa 80 na 77 odsto”, rekla je Spasović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da Niš poslednjih godina beleži konstantan rast prihoda i kao poredjenje naveo 2006. godinu kada je gradska kasa imala 4,3 milijarde dinara prihoda.

“Povećanje prihoda od poreza na zarade je direktna posledica povećanja broja zaposlenih. Niš je 2012. godine imao 61.806 zaposlenih, a sada 72.000 onih koji primaju platu”, rekao je Bulatović.

On je istakao da Grad Niš beleži i konstantan rast prihoda od poreza na imovinu i to ne zbog povećanja poreske stope, već zbog povećanog stepena izgradnje i povećanja broja poreskih obveznika.

“Prihod od poreza na imovinu 2014. godine iznosio je 770 miliona dinara, a 2017. godine bio je 961 milion dinara”, izjavio je Bulatović.

Prema njegovim rečima, aktuelna gradska vlast vratila je 2,4 milijarde dinara starih dugova, a pri tom se nije zadužila ni jedan jedini dinar.

“Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, vratimo dugove i imamo likvidan budžet. Ne mislim da je situacija najbolja, ali se pomeramo stabilnim koracima napred”, rekao je Bulatović.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niške inicijative” Srdjan Nonić rekao je da je situacija u gradu bolja, ali “daleko od toga da bude jako dobra”.

“Bez obzira što kažete da je procenat izvršenja od 76 odsto dobar, mislim da nije tako. Ukoliko u kućnom budžetu ‘omanete’ sa 25 odsto doći će izvršitelji i izneće vas sa krevetom iz stana”, rekao je Nonić.

Odbornik odborničke grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović rekao je da se nikada do sada u Nišu nije desilo da kapitalne investicije budu izvršene sa 44 odsto.

“Od 1,3 milijarde kapitalnih investicija izvršeno je 600 miliona. Kao kapitalne investicije pri tom su navedeni i toaleti i liftovi”, naglasio je Jovanović.

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković kazao je da se kroz budžet grada Niša vidi da se nisu ostvarila obećanja aktuelne vlasti o pokretanju proizvodnje, otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

“Prihodi od poreza na zarade sada su manji za oko 300 miliona dinara u odnosu na 2012. godinu kada je na vlasti bila Demokratska stranka. To znači da u gradu ima manje zaposlenih ljudi”, rekao je Stanković.

On je izjavio da su prihodi od poreza na imovinu tri puta veći što znači da se živi “na grbači ovog naroda”.

Na dnevnom redu skupštinskog zaseanja današnjeg zaseanja nalaze se 55 tačke, medju kojima je i otpis duga Niškoj televiziji i promena naziva ulica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com