EkonomijaPolitika

Skupština usvojila budžet za 2020. godinu. Vlast ističe da je razvojni, opozicija smatra da je nerealan i “predizborni”

Na sednici Skupštine Grada Niša usvojen je predlog odluke o budžetu za 2020. godinu. U gradskoj kasi naredne godine biće 11 milijardi i 198 miliona dinara. Kako je sekretar Sekretarijata za finansije Danijela Spasović ranije izjavila, najznačajniji prihodi grada u 2020. godini biće od prihoda poreza na imovinu i prihoda od poreza na zarade.

Sa najviše para u narednoj godini će raspolagati tri gradska sekretarijata – Sekretarijat za investicije, Sekretarijat za komunalne delatnosti i Sekretarijat za obrazovanje i to sa po 1,7 milijardi dinara.

Predlogom odluke o budžetu predviđeno je da niške gradske opštine dobiju ukupno 236 miliona dinara. Opština Pantelej dobiće 56 miliona dinara, opština Crveni krst 45 miliona, Palilula 52 miliona, Medijana 39, a Niška Banja 44 miliona dinara.

Zoran Perišić izjavio je da je budžet za 2020. godinu, posle osam godina vlasti u kojoj učestvuje SNS sa koalicionim partnerima, prvi koji je blizu toga da uravnoteži prihode i rashode.

Foto: P. V.

“Kada uravnotežite prihode i rashode, onda je jasno da ono što dohodujete možete trošiti, pre svega, na ono što je najvažnije za građane, a to su razvojni planovi. Zbog toga smatram da budžet jeste razvojni”, istakao je Perišić.

On je poručio da su prihodi veći nego ikada do sada.

“Nekoliko je razloga zašto su prihodi veći nego ikada do sada. Prvo, veći broj zaposlenih. Nezaposlenost je u ovom gradu, sa 39 hiljada, koliko sam zatekao 2012. godine, svedena na nešto preko 22 hiljade, što je ogroman pomak. Zatim promena odnosa građana prema imovini i prihodi koji prema tom osnovu idu u budžet grada su povećani. U narednoj godini ćemo doći do prihoda koji se mere negde oko 8 i po milijardi dinara, što je najveće punjenje budžeta koje je Niš ikada imao. I zbog toga je logično da ćemo, bez kredita i drugih izvora prihoda, izuzevši IPA projekte i podršku države, imati najviše potrošenog novca za potrebe građana”, izjavio je Perišić.

Opozicija: Budžet nema legitimitet

Veći deo niške opozicije bojkotovao je i ovu skupštinsku sednicu. Kako ističu, posebno ističu da je sporna bila javna rasprava o budžetu, te da nema legitimitet i smatraju ga predizbornim, a ne razvojnim.

Miodrag Stanković, odbornik i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, rekao je da je samo usvajanje budžeta, po njegovom mišljenju, veoma diskutabilno.

Foto: P. V.

“Činjenica je da budžet za 2020. godinu, koji se danas nalazi pred odbornicima Skupštine Grada Niša, nije prošao bilo kakvu javnu raspravu, što znači da nema legitimitet, jer ga je aktuelna vlast predložila bez konsultacije sa građanima i stručne javnosti. Samim tim je i današnje usvajanje budžeta diskutabilno i otvara veliki znak pitanja. Predloženi budžet nije razvojni, ovo je izborni budžet. Budžet koji će ionako siromašne građane učiniti još siromašnijim. Vidimo da vlast planira da poveća naknade, takse, kazne. Lokalna samouprava nedostatak para kompenzuje povećanjem nameta”, izjavio je Stanković.

On je dodao da, što se tiče prihoda i rashoda, budžet za 2020. godinu je nerealan.

“Ukupni prihodi i primanja budžeta Grada Niša za 2020. godinu planiraju se na oko 11 milijardi, što je nerealno ukoliko se pogleda izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci 2019. godine. Prihodi i primanja budžeta Grada Niša za period januar-septembar 2019. godine, izuzimajući preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina, ostvareni su u iznosu od 5.942.148.696 dinara, što predstavlja 56,55% u odnosu na godišnji plan”, rekao je Stanković.

Odbornici Niške inicijative ističu da je procedura donošenja odluke o budžetu sporna i u suprotnosti sa zakonom. Navode da je javna debata bila zakazana manje od 48 sati pre nego što je održana i bila je više čitanje samog budžeta nego rasprava.

Foto: P. V.

Dragoslav Ćirković, predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke u Nišu, izjavio je da je budžet pravljen u “radionici Srpske napredne stranke”.

“Šta reći o budžetu koji se iz godine u godinu prepisuje, na način na koji to radi Srpska napredna stranka? Ako pogledate pozicije, sve su iste od 2012. godine, tu gotovo nikakvih promena nema. I ako vidite iznos budžeta od 11 milijardi, a vidite da je punjenje budžeta oko 8 milijardi, vidite da 3 milijarde nedostaju”, rekao je Ćirković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com