Stari Niš

Skupština Srbije zasedala više puta u Nišu – ZAKON od pre 134 godine

NARODNA SKUPŠTINA Srbije zasedala je u Nišu više puta od oslobođenja 1878. godine pa do 1915. godine

Niš je odmah po oslobođenju od Turaka 1878. godine dospeo u centar političkog života Srbije. Njegov nagli razvoj zanatstva, trgovine, poljoprivrede i početak razvoja sitne industrije i bankarstva, a pre svega naklonost kneza Milana Obrenovića učinila su ga drugom prestonicom Srbije i to sa kneževim dvorom i zasedanjima Narodne skupštine na kojima su donošene značajne odluke i zakoni.

Knez je već na otvaranju prvog zasedanja Narodne skupštine nezavisne Srbije u Nišu 23. novembra 1878. godine, posebno pozdravio narodne poslanike „iz povraćenih krajeva Srbije“ i istakao da mu je bila želja da se Skupština održi „u našem od starina slavnom Nišu“.

Skupština je u Nišu zasedala i 1879. i 1880. godine, a po proglašenju kneza Milana za kralja i 1882.godine. Tada je donet Zakon o uređenju grada Niša i ukidanju trošarine u Nišu.

Na junskom zasedanju Skupštine. 1884. godine u Nišu, pored burnih stranačkih borbi, pre svega između liberala i radikala, Skupština je između ostalih usvojila i izmene Zakona o opštinama i donela Zakon o neposrednom porezu.

Zasedala je Skupština u Nišu i u vreme Srpsko – Bugarskog rata 1885. godine, ali i 1888. godine kada je na presto došao kralj Aleksandar Obrenović koji je, Niš „neobično voleo“. U Nišu je Skupština povremeno zasedala sve do 1903. godine.

Posle višegodišnje pauze, za vreme Karađorđevića zasedanja Narodne Skupštine su bila 1914. i 1915. godine kada je Niš bio ratna prestonica.

Faksimil Zakona o neposrednom porezu objavljenom u tadašnjem službenom glasilu Srbije „Srpskim novinama“ 1884. godine (iz dokumentacije diplomiranog pravnika Sekule Stojanovića).

Izvori:
„Srpske novine“ 1884. godina
Niški Vesnik
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com