DruštvoPolitika

Skupština Grada usvojila odluku o završnom računu prošlogodišnjeg gradskog budžeta

Prihodi i primanja budžeta Grada Niša za 2020. godinu ostvareni  su 82,64 odsto što je 9,2 milijarde dinara u odnosu na planiranih 11,2 milijardi. Gradska vlast zadovoljna je realizacijom ali opozicija smatra da je planiran nerealan budžet.

Od planiranih 11 milijardi i 207 miliona dinara, grad Niš je prošle godine ostvario je prihode od oko 9 milijardi i 262 miliona dinara, tako da je budžet ostvaren 82,64 odsto. Ovakvo izvršenje jeste upešno, s obzirom na to da se radilo u okolnostima koje je naložila pandemija,kaže vd načelnika uprave za finansije Nina Ilić. Najviše prihoda ostvareno je od poreza na zarade,od poreza na imovinu,od komunalnih taksi,od namenskih transfera,od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Najviše novca potrošeno je za funkcionisanje grada.

Na manju izgradnju kapitalnih objekata, uticala je pre svega pandemija, objašnjava Nina Ilić, vršilac dužnosti načelnika Uprave za finansije.

“Izdaci za kapitalne investicije su umanjem procentu izvršene obzirom da smo prošle godine bili suočeni sa teškom finansijskom situacijom i velikim poslovanje. Grad je finansirao i određene delatnost u oblasti zaštite od kovida 19, nabavku dezinfekcionih sredstava i ostalih poslova u cilju zaštite stanovništva”, kaže Ilić.

Opozicija tvrdi da je prošlogodišnji budžet bio nerealan.

“Svake godine SNS obmanjuje glasače koji su joj ukazali poverenje na izborima time što jasno precizira pozicije koje će uraditi sa zamišljenim prihodima, nerealnim prihodima i na kraju se ispostavi da ti ljudi ostanu bez svojih ulica, bez vode zamene cevi, ostanu bez kanalizacije “, kaže odbornik Odborničke grupe “Niš moj grad” Dragoslav Ćirković.

Gradonačelnica kaže da je budžet pretrpeo male kalkulacije jer grad nije dobio od rebublike sredstva koja je očekivao.

“Mi smo očekivali sredstva od republike, ogromna srdstva je republika trebalo da nam prebaci za izgradnju stanova u Ardiji, međutim kasnilo se sa razminiranjem i krenuće razminiranje ovih dana, to je država ostavila za narednu godinu. To su neke projektovane stvari koje smo mi očekivali od države do ovog trenutka se nisu realizovale, što ne znači da u drugoj polovini godini neće za neke pozicije tako da smo mi tu morali da pravimo kalkulaciju što se tiče budđeta”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja dodaje da je kasa grada bogatija za 10 odstvo nego lane u ovom periodu.

Država je uputila zahtev  lokalnim smouprava da za 10 odsto smanje svoje budžete, što će u Nišu biti u okviru rebalansa do kraja meseca ali i na jesen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com