Politika

Skupština grada usvojila izveštaj gradonačelnice i planove za narednu godinu

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski podnela je danas odbornicima niškog parlamenta izveštaj o svom radu i radu Gradskog veća u 2021. godini, a odbornici opozicije su u to vreme bili van skupštinske sale u znak protesta što je “izveštaj dostavljen Skupštini u minut do dvanaest”, odnosno neposredno pred početak skupštinskog zasedanja.

Sotirovski je kazala u izveštaju da je u dosadašnjem radu najponosnija na tim ljudi koji je okružuje, a kako je najavila, narednu godinu će u Nišu obeležiti izgradnja akva parka i industrijskih zona “Sever 1” i “Sever 2”.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Nema oblasti koju moj tim i ja nismo pokrili za proteklih 16 meseci. Uspeli smo da promenimo neke odluke koje su, verovali ili ne, stare više od 30 ili 40 godina”, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, godinu koja je na izmaku obeleželo je to što je grad od jedne glomazne uprave napravio šest manjih uprava koje bolje rade – ali ne još dovoljno dobro da bi gradjani bili zadovoljni.

“Neophodna je transparentnost, otvorenost i bolja tehnika. Naredne godine otvorićemo jedinstveno upravno mesto gde će gradjani na jednom mestu moći da dobiju sve što im je od dokumenata potrebno”, kazala je Sotirovski.

Kako je navela, izgradnja akva-parka trebalo bi da bude investicija koja će dati “zamajac” za razvoj Niša i Niške Banje.

“Sutradan ukoliko ne budemo umeli da gazdujemo tim zdanjem možemo da ga prodamo, izdamo ili udjemo sa nekim u javno-privatno partnerstvo. Važno je da imamo nešto opipljivo, a to će biti upravo akva-park”, rekla je Sotirovski.

Najavila je da će grad zajedno sa državom raditi na izgradnji industrijskih zona “Sever 1” i “Sever 2” površine 200 hektara, kako bi investitori koji dodju u Niš imali spremnu lokaciju za gradnju.

Izlazak opozicionih odbornika iz Skupštinske sale u vreme dok je podnosila izveštaj, Sotirovski je ocenila kao da ih je “bolelo to što u izvšetaju piše, kao i ti rezultati”.

“Na žalost, posledice mnogih stvari koje mi sada radimo i koje trpe gradjani, dolaze upravo iz perioda kada su oni bili na vlasti. Pokazala sam danas opoziciji pokazala da smo samo za tužbe za ulice izgradjene bez dozvole od 2012. godine do sada platili 550 miliona dinara”, kazala je gradonačelnica Niša.

Prema njenim rečima, podaci državnog revizora govore da je grad bio zadužen za eksproprijaciju zemljišta pre 2012. godine za oko pet milijardi dinara.

Odbornik opozicione odborničke grupe “Niš moj grad” Miodrag Stanković rekao je da je četvoro opozicionih odobrnika napustilo salu jer su izveštaj gradonačelnice dobili 12 minuta pre početka skupštinskog zasedanja.

“Mejl sa izveštajem dostavljen nam je u 8.48 časova, a sednica je počela u devet časova. Glasali smo protiv jer su rezultati očajni, rezultati su nula. To je verovatno i bio razlog zbog čega smo mi dobili materijal u ‘minut do 12′”, kazao je Stanković.

On je naveo da je rebalans bužeta, koji je usvojen na današnjoj sednici, pokazao da je grad Niš u očajnom stanju – da je sve manje radnih mesta, da su porezi sve veći i da vlast nema viziju na koji način grad treba da funkcioniše.

Odbornik iste odborničke grupe Branislav Jovanović rekao je da na jučerašnjem sastanku šefova odborničkih grupa nije bilo najave da će odbornicima biti dostavljen izveštaj gradonačelnice i da će dnevni red biti proširen tom tačkom.

Jovanović je kazao da u izveštaju nema ni reči o kreditnom zaduženju grada i gradskih preduzeća, a zaduženje je, kako je kazao, nikad veće.

“Javna gradska preduzeća duguju oko 1,4 milijarde dinara, a grad duguje 840 miliona, odnosno njihov ukupan dug je 2,2 milijarde. Sa otplaćenim dugom Gorice od 700 miliona dinara, dugovi su oko tri milijarde, a to je više od svih investicija u gradu”, izjavio je Jovanović.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić rekao je da izveštaj gradonačelnice jeste dostavljen po hitnom postupku i uvršćen u dnevni red neposredno pre skupštinskog zasednja, ali da poslovnik o radu Skupštine to dozvoljava.

Odbornici Skupštine grada Niša na današnjem zasedanju usvojili su, osim izveštaja o radu Gradskog veća i gradonačelnice, rebalans budžeta grada za 2021. godinu i planove rada gradskih preduzeća i ustanova za 2022. godinu.

Budžet grada je trećim po redu rebalansom smanjen za 100 miliona dinara i sada iznosi 11,7 milijardi dinara.

Umanjenje je usledilo zbog manjih prihoda od poreza na dohodak, poreza na imovinu i poreza na dobra, ali i zbog odustajanja od pojedinih troškova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com