Društvo

Skuplje daljisnko grejanje: Fiksni deo 18 odsto, varijabilni sedam odsto

Daljinsko grejanje u Nišu poskupelo je i to fiksni deo cene grejanja za 18 odsto, a varijabilni deo za šest odsto, izjavio je danas direktor niške “Gradske toplane” Predrag Milačić.

On je rekao da fiksni deo cene sada iznosi 28,73 dinara po kvadratu, a varijabilni deo cene 6,12 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije.

“Nova varijabilna cena se primenjuje od prve isporuke u oktobru, a fiksna cena retroaktivno od 1. avgusta”, izjavio je Milačić na naučnom skupu “Sim Term 2022” koji je okupio predstavnike najvećih toplana u Srbiji.

Milačić je podsetio da su tople probe u Nišu krenule minulog utorka zato što su jutarnje temparature bile niske, svega jedan i dva stepena Celzijusovih.

Prema njegovim rečima, grejna sezona u Nišu krenuće u zavisnosti od spoljnih temperatura i u zavisnosti od preporuka Vlade Srbije i grada Niša, osnivača toplane.

Foto: B. Lj.

“Dobili smo preporuke da veoma racionalno u ovom periodu, kada su spoljašnje temperature visoke, veoma racionalno koristimo energetne. Zbog toga smo se opredelili da tople probe radimo baš u danima u kojima su bile prilično niske dnevne temperature”, izjavio je Milačić.

On je kazao da je niškoj toplani tokom jedne grejne sezone potrebno 30 miliona kubnih metara gasa. Prema njegovim rečima, toplana u Nišu kao i ostale toplane u Srbiji nemaju mogućnost da skladište gas već ga koriste iz podzemnih skladišta u Banatskom Dvoru i skladišta u Madjarskoj koje je naša država zakupila.

“Cena gasa koje naša toplana plaća prema Jugorosgasu i cena koju toplane severnije plaćaju Srbijagasu niže su za sedamdesetak dolara na 1.000 metara kubnih gasa u odnosu na uvoznu cenu gasa. Tu razliku subvencioniše Vlada Srbije”, izjavio je Milačić.

On je kazao da će tokom hladnih dana, ukoliko rezerve gasa i gas koji stiže preko Bugarske ne budu dovoljni, naša država morati da uvozi taj energent po berzanskim cenama koje su dva, tri ili čak četiri ili pet puta više od cene koju naši potrošači kroz cenu usluge grejanja plaćaju. Milačić je rekao da će u tom slučaju iznosi subvencija iz državnog budžeta morati da budu značajno veće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Da niste nesto pomesali? Fiksni deo je sada, pre poskupljenja 24,28 dinara. Dakle moze samo da bude 28 din a ne 8.

  2. Vlada Ivice Dačića je uvela naplatu po utrošku “PO UTROŠKU” uvodeći pojam fiksni i varijabilni deo cene za grejanje što je neispravno i time se narod vara. Zašto? značenje prodajne cene je: PRODAJNA CENA JEste konačna cena jednog komada robe, odnosno konačna cena usluge, uključujući sve poreze i dažbine. JEDINIČNA CENA ROBE jeste konačna cena po kilovat času struje,gasa ili centralnog grejanja odnosno kubnom metru vodeili drugoj mernoj jedinici pružene usluge koja je u redovnoj upotrebi i odgovara prirodi usluge, uključijući sve poreze i dažbine. Ako se nešto plaća unapred (kao sada fiksni deo 12 meseci) to je AKONTACIONA KUPOVINA kwh koji Vlast neće da obračuna jer nisu ni isporučeni a neće da izvrše OBRAČUN između kopljenih i isporučenih kwh. TO JE PREVARA ŠTO MEDIJI KORISTE A TIME SE GRAĐANI DOVODE U ZABLUDU: Izrazi za FIKSNE troškove i VARIJABILNE troškove se koriste u postupku kalkulacije prodajne cene ali seoni posebno ne prikazuju niti fakturišu.
    Otkucajte : DETALJNO OBAVEŠTENJE – KAKO NAS KRADU NA GREJANJU .na You Tube

  3. Ako analiziramo novi cenovnik Toplane imamo da je cena kwh=6,12 din (treba da je prikazana sa PDV), druga cena sa kojom se uvećava iznos naplate je 28,73 din/m2. Data je i fiksna cena po instalisanoj snazi u visini 146,82 din/kw. Kao i cena za korisnika koji se isključio sa grejanja od 9,48 din/m2.
    Koliko iznosi naplata godišnje ako uzmemo da se prosečno isporuči od (19 god) 97,0899 kwh/m2 stana? Stan od 60 m2 će platiti 97,0899 kwh x 60 m2=5.825,394 kwh x 6,12 din/kwh =35.651,41 din (stvarne obaveze) ali će mu se nazakonito fakturisati još 60 m2 x 28,73 din/m2= 1.723,8 din/m2 x 12 mes=20.685,60 din. Što je REKET . Time je platio sa cenom 6,12 din/kwh još 3.380 kwh koji nisu ni isporučeni, i taj novac se unosi u buđet grada. Na taj način plaća se drugi skriveni porez na imovinu stana.

  4. Sve dok građani ćute i ništa ne preduzimaju plaćaće primenom ovakvih nezakonitim cenovnicima. Toplana je dužna da u prisustvu ovlaštenog korisnika očita kalorimetar u zgradi i očitano stanje da potpiše radnik Toplane i korisnik , jedan primerak zadržava se u arhivi zgrade. Toplana šalje račun SKUPŠTINI VLASNIKA ZGRADE koja izvrši podelu na one korisnike koji su prihvatili da se greju daljinski i sačini UGOVOR sa njima a SKUPŠTINA t.j. upravnik sklapa ugovor sa Toplanom za grejanje ovih korisnika za narednu sezonu. Nemože Toplana da naplaćuje izmišljenu naknadu od 9,48 din/m2 mes. ili stanu od 60 m2 5590,40 din za one korisnike koji ne žele da se greju daljinski jer im je skupo, pa se greju na drugi način.. Pošto toplana ima samo jedno merno mesto za celu zgradu, zato mora da račun ispostavi Skupštini. Skupština je dužna da izvrši podelu mesečno isporučenih kwh na ukupnu površinu korisnika koji su potpisali Ugovor za grejanje i uplate svoj iznos direktno toplani.,

  5. Srbija je još zemlja u kojoj se krije istina, sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com