Društvo

“Skupi svoju ambalažu i nosi na reciklažu”

Na keju kraj Nišave, kod recikomata, danas je sprovedena akcija „Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu”, a u kojoj su učestvali osnovci osnovnih  škola. Akciju čiji je cilj edukacija mlađeg naraštaja, osmislili su JKP “Mediana”, Grad Niš i operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Srbiji “Sekopak”, zajedno sa Omladinskom organizacijom “KOM 018”.

Veliki broj razdragane i srećne dece je ponelo sve ono što može da se reciklira iz njihove kuće, a za ovu aktivnost su nagrađeni novogodišnjom predstavom. Ova aktivnost je prvenstveno bila usmerena ka starijim generacijama, koji se okupljaju na keju, a sada su im se priključili i mališani. Oni ovde prvenstveno ubacuju flaše, limenke i staklenu ambalažu.

Sonja Popović, JKP Mediana

“Danas smo pozvali i mlađe, jer je nama vrlo bitna solidarnost svih generacija. Želimo da im objasnimo da ono što bace ovde, a što ne bace u prirodu, ide direktno u reciklažu i da se na taj način vodi računa i o životnoj sredini, ali i o higijeni našeg grada.

JKP “Medina” preduzima razne aktivnosti da nam grad bude čist, ali ako nemamo podršku naših građana, bojim se da sve te aktivnosti mogu da budu samo kratkoročne. Neka ovo bude apel svima nama, i starijima i mlađima, da otpad mora da završi u posudi koja je za to namenjena, a ne u prirodi, pored reke, na zelenoj površini. To nije način za upravljanje otpadom, to je način da naš grad ne bude dovoljno lep i sa tim moramo prestati”, kazala je Sonja Popović iz JKP Mediana.

Foto: V.M.

Dok su reciklirali, decu su zabavljali omiljeni junaci Mini, Miki, Meda i Betmen, ali i svojim primerom pokazali da su oni junaci upravo zbog toga što se lepo ponašaju i znaju gde se odlaže ambalažni otpad. Oko 250 mališana je uživalo i u predstavi, koja je takođe osmišljena tako da ih podseti da lepe navike koje oni već poseduju, uvek i primene u praksi. Najveće iznenađenje za njih je bio Deda Mraz.

Jovica Tišma, pozorište “Dečija zemlja” iz Smedereva

“Napravili smo jednu interaktivnu pozorišnu predstavu koja se zove “Skupi svoju ambalažu i nosi na reciklažu”. Mi nismo ovde da naučimo nešto decu, zato što deca to znaju, već pre svega da ih ohrabrimo da to što znaju i primene”, istakao je Jovica Tišma iz pozorišta “Dečija zemlja” iz Smedereva.

 

 

Iz JKP “Mediana” su podsetili da će nagraditi mlade za trud. Blizu su brojke od 100.000 prikupljenih ambalažnih delova, što i jeste cilj za koncert koji će im niško preduzeće pokloniti, a biće održan na Keju njihovom omiljenom mestu za okupljanje i provod. Do sada je prikupljeno 80.690 delova ambalaže.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com