Kultura

Milovan Krstić: “Mermer je večan, ali to mogu biti i jasen i kruška”

Povodom obeležavanja sto deset godina od rođenja vajara Milovana Krstića, Narodni muzej Niš priređuje izložbu radova iz bogate zbirke njegovog umetničkog stvaralaštva koje baštini, u Galeriji Sinagoga.

Izložbu čini više od stotinu radova, među kojima su skulpture, reljefi, plakete, medalje, crteži i akvareli. Iz bogate zbirke od 136 umetničkih radova Milovana Krstića, koji se čuvaju u Narodnom muzeju Niš, na izložbi će biti predstavljena i foto i arhivska dokumentacija ovog umenika.

Autor izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Mara Makarić, muzejska savetnica niškog muzeja, dizajn izložbe je uradio Željko Cajić.

Vajar Milovan Кrstić pripada malobrojnim umetnicima koji su bili kadri da podjednako uspešno naprave monumentalna dela iz domena memorijalne plastike, medalje i plakete malih dimenzija; skulpture u duhu realizma i one stvorene sažimanjem formi do same suštine plastičkog iskaza, što se nekad graničilo sa apstrakcijom. 

Rođen je 13. avgusta 1909. godine u Gornjem Matejevcu kod Niša, gde je završio umetničku školu, stvarao i bavio se pedagoškim radom. Sreten Stojanović, Toma Rosandić, Antun Augustinčić, Frano Кršinić, Risto Stijović, samo su neka od imena vrhunskih stvaralaca od kojih je učio i usavršavao svoj umetnički rad, kao i na studijskim putovanjima u Londonu, Parizu, Rimu, Sofiji, Moskvi, Amsterdamu, Njujorku.

Svoje poslednje vajarsko delo Krstić je uradio kada mu je bilo 93 godine. To je bila skulptura koju je započeo još za vreme Drugog svetskog rata. Ta skulptura je najpre bila urađena u gipsu, da bi desenijama kasnije Krstić odlučio da taj ženski akt uradi u mermeru. Ovaj veliki umetnik je otkrio da mu je za to delo svojevremeno pozirala jedna lepa Nišlijka, međutim, džentlmenski, nije hteo da otkrije njeno ime.

Mermer je večan, ali takvi mogu da budu i jasenovo ili drvo kruške, govorio je veliki umetnik koji je za sobom ostavio 460 skulptura i desetinu spomenika, nastalih u rasponu, od oko sedam decenija. Samo u niškom muzeju se čuva stotrideset šest dela (69 skulptura, 19 reljefa, 26 akvarela i 22 crteža), a brojni njegovi radovi poklanjani su visokim državnicima sveta.

Milovan Krstić je živeo 97. godina, i do poslednjeg dana nastojao da sva svoja dela skupi na jednom mestu i pokloni ih gradu Nišu. Bila je pokrenuta i inicijativa o izgradnji novog Narodnog muzeja u čemu je imao želju da pomogne. Preminuo je 2006. godine.

Krstić je bio član ULUS-a i SLUJ-a od 1950. godine, a njegova dela, niška javnost je prvi put imala priliku da vidi 1944. godine. Svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je 1954. godine u Beogradu. Milovan Krstić je dobitnik značajnih nagrada i priznanja, a nosilac je i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima (1986).

Monografijom o Milovanu Кrstiću i izložbom posvećenom njegovom stvaralaštvu, Muzej ponovo skreće pažnju na ovog umetnika čija brojna dela baštini. Istovremeno dobija i priliku da podseti na plemenitost darodavca bez kojih bi zbirke Narodnog muzeja bile znatno siromašnije.

Radno vreme galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do karaja maja 2019. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com