Obrazovanje

Skraćen prolećni školski raspust

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola trajati četiri, umesto deset dana.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je školskim kalendarom predviđeno da taj raspust traje od 11. do 20. aprila, ali da je, u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, napravio izmenu školskog kalendara, jer bi u vanrednim okolnostima bilo nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu.

Svi učenici će imati pauzu od četiri dana za verske praznike, pri čemu je za hrišćanski deo to Veliki petak, Velika subota, Vaskrs i Vaskršnji ponedeljak, kada će biti emitovani sadržaji iz verske nastave, precizirao je ministar.

U vanrednom stanju i zbog organizovanja nastave na daljinu, kako bi se smanjilo širenje novog koronavirusa, pomerena je i proba male mature koja je, prema školskom kalendaru, bila predviđena za 27. i 28. mart, podsetio je Šarčević i saopštio da će nakon Vaskrsa biti organizovana onlajn proba male mature.

On je izrazio očekivanje da će u tome roditelji odigrati veliku ulogu, budući da je, kako je naveo, i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna.

Prema njegovim rečima, proba male mature i u normalnim okolnostima predstavlja presek stanja, da se ustanovi kakvo je znanje đaka, sa kojim oblastima imaju poteškoća i gde treba da se pojača rad.

Učenici osmog razreda sada mogu da na RTS Planeti obnove gradivo šestog i sedmog razreda, ukazao je on i dodao da će nastojati da se subotom pojačaju časovi iz predmeta i oblasti koje su složenije i koje su predstavljale poteškoće za učenike.

Ministar je potvrdio da se štampaju testovi za malu maturu, koja je planirana 17, 18. i 19. juna, uz napomenu da će postojati razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči.

Najvažnije je da se održi kontinuitet redovne nastave, a sve ono što je predviđeno planom i programom možemo pomeriti, tako da ne moramo da počnemo školsku godinu 1. septembra, već recimo 15. septembra, pa da u narednoj školskoj godini drugačije organizujemo raspuste, zaključio je Šarčević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button