U fokusu

Skot: Zabrinuti smo zbog postojanja i rada Srpsko- ruskog humanitarnog centra!

Ima dobrih razloga za zabrinutost! – rekao američki ambasador Kajl Skat o postojanju i radu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Simpozijum „Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi“, koji je održan u Nišu, otvorio je nj. e. ambasador SAD-a u Srbiji, Kajl Skat. On je pre zvaničnog dela simpozijuma, odgovarajući na brojna pitanja novinara, komentarisao i rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

“Iskreno da vam kažem, ne znam tačno šta oni rade, nisam ih nikada posetio – taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost! Mislim da je to više pitanje za Srbiju, za ljude koji tu žive, i za vašu Vladu, šta oni misle da oni tu stvari rade, u tom centru”, naglasio je američki ambasador Kajl Skat.

Na pitanje šta bi i konkretno donelo Srbiji članstvo u NATO, ambasador Skat kaže da bi to bilo izuzetno korisno za Srbiju.

” Članstvo u NATO pre svega kao i svim drugim članovima NATO, dalo bi vam zaštitu. Jer 5. član dogovora NATO kaže da napad na jednog je napad na sve, i svi su u obavezi da zaštite svog partnera. Ali isto tako je to sistem vrednosti, i sve zemlje članice NATO, saradjuju, ne samo na vojnoj bazi, već i političkoj bazi, i postoji saradnja što se tiče borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama, zaštite od poplava. Donelo bi vam sve to, ali to je odluka za Srbiju, nije odluka za NATO”, objasnio je Kajl Skat.

A da li je moguće da opstanu, ili se isključuju, i partnerstvo, odnosno članstvo u NATO, i članstvo u EU, i neutralnost, jedno je od pitanja koja su postavljena ambasadoru Skatu.

“Imamo dobre primere, da ima članica EU, koje su neutralne, recimo Austrija, Irska, Švedska, Finska. One su dobri partneri NATO, ali su one i članice EU, i okružene su drugim članicama NATO. Mislim da je to moguće, ali je to izbor Srbije, i Srbija mora da izabere šta je njen interes”, izjavio je boraveći u Nišu, ambasador SAD-a Kajl Skat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com